Úszás

2024.03.11. 14:00

Sikerek itthon és a tengerentúlon (galéria)

Két aranyérmet szerzett a Balaton Úszó Klub Veszprém színeiben Betlehem Dávid a hosszútávúszók vármegyeszékhelyünkön megrendezett medencés országos bajnokságán. Klubtársai közül Rasovszky Kristóf betegség miatt nem állt rajthoz, a tengerentúlon tanuló Sárkány Zalán pedig eközben konferencia-bajnokságot nyert Washingtonban.

Király Ferenc

Hétvégén a királynék városában, a nyílt vízi úszók egyik hazai fellegvárában hozták tető alá a sorrendben tizedik medencés hosszútávú ob-t, amit a februári dohai vb királykategóriájában győztes, olimpiai ezüstérmes vírusfertőzés miatt kihagyott. A 26 éves csillag a karrierje során először maradt távol a szóban forgó seregszemléről, s ez előrevetítette azt, hogy hiányában az edzésből, munkából érkezett Betlehem aratja majd le a babérokat. Így is történt, a 21 éves tehetség duplázott, előbb tíz kilométeren – címét megvédve, gond nélkül – győzött (1:47:37.61-es időeredménnyel), majd a rendezvény zárónapján 1500 méteren lett aranyérmes (15:07.46). A helyi műhely szakmai főnökének, Szokolai Lászlónak nem kellett különösebben szomorkodnia Rasovszky igazolt „mulasztása” miatt, hiszen a hosszabbik számban így is két veszprémi dobogós lett: Barabás Imre ugyanis harmadikként csapott célba (1:51:31.24).

Jól szerepeltek az országos bajnokságon Balaton Úszó Klub Veszprém, sportolói
Jól szerepeltek az országos bajnokságon Balaton Úszó Klub Veszprém, sportolói
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A 20 éves Sárkány Zalánt, a veszprémiek újdonsült igazoltját vasárnap a washingtoni repülőtéren sikerült telefonvégre kapnunk, mielőtt a gépe felszállt volna Arizonába. Az 1500 méteren – Rasovszkyhoz és Betlehemhez hasonlóan – olimpiai A-szinttel rendelkező titán lapunk érdeklődésére elmondta: az amerikai fővárosban átkonvertálva jobb időket produkált, mint a novemberi rövidpályás magyar ob-n. Ötszáz yardon csak a franciák világklasszisa, Leon Marchand előzte meg három másodperccel, négyszáz vegyesen – mindenféle rákészülés nélkül – negyedik lett, míg fő számában, 1650 yardon egy tizenkét éves konferencia-bajnoki, illetve iskolarekordot megdöntve a legjobbnak bizonyult.

Jól szerepeltek az országos bajnokságon Balaton Úszó Klub Veszprém, sportolói
Jól szerepeltek az országos bajnokságon Balaton Úszó Klub Veszprém, sportolói
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

 Ezen a távon, valamint ezer yardon jelenleg a legjobb idővel rendelkezik az Egyesült Államokban, ötszázon pedig a másodikkal. Mint megtudtuk: a hamarosan kezdődő amerikai bajnokságon újabb csúcsot adna át a múltnak, majd hazatér az április 9-én induló magyar ob-ra, ahol pontokat hozna az új klubjának. Utána egy rövid időre visszautazik, hogy a Phoenixi Arizona State Egyetemen teljesítse a tanév végi vizsgáit, aztán ismét Veszprém felé veszi az irányt, hogy Rasovszkyékkal megkezdje a felkészülést – remélhetőleg a párizsi ötkarikás játékokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!