Balaton Úszó Klub Veszprém

2024.04.13. 19:50

Úsznak, utaznak, versenyeznek a veszprémi indulók

Nem lehetett panasz a Balaton Úszó Klub Veszprém aktíváira a sportág legjelentősebb hazai eseményén a múlt héten megrendezett 126. országos bajnokságon: 400, 800 és 1500 méter gyorson mindhárom színű érem nekik jutott. Minőségi időeredményeket ugyanakkor nem tempóztak, igaz, nem is most kell az egyéni csúcsaikat ostromolni.

Király Ferenc

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A bakonyiak a dohai vb után rövid pihenőt kaptak, majd újra belecsaptak a húrokba: az edzésterhelés fokozatos növelésével állóképességi munkát kezdtek el végezni. A lassú úszásos felkészülésükből érkeztek meg az egyiptomi Soma Baybe az idei, ötállomásos nyílt vízi világkupa-sorozat nyitóversenyére. Ott tíz kilométeren a sokáig vezető, Katar fővárosában olimpiai kvótát szerző Betlehem Dávid legjobb magyarként ötödik lett, a medencés hosszútávúszó ob-t pedig betegség miatt kihagyó, „nyavalyájából” épphogy felépült Rasovszky Kristóf tizenharmadikként csapott célba a kristálytiszta tengerben. Csak zárójelben: az idei vb nyílt vízi úszásának királykategóriáját megnyerő Kristóf az előző négy vk-sorozat összetett pontversenyében a legjobbnak találtatott, míg a legutóbbi szezonban Dávid – ugyanebben a vetélkedésben – harmadikként zárt.

A csapat ezután a törökországi Belekben, az ottani és minden igényt kielégítő Glória Sports Arénában vert edzőtábort, ahol kéthetes gyakorlásaik során növelték a sebességet, a tréningek intenzitását. Így a Duna Arénába vitt nemzeti bajnokságra is munkából, lendületből, illetve a csúcsformájuktól távoli állapotban érkeztek, ennek dacára jól teljesítettek. A négynapos erőpróbán több mint félszáz egylet vett részt, és a nevezési listán félezer sportoló szerepelt.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Eredmények. 400 m gyors: 1. Betlehem, 2. Rasovszky, 3. Sárkány. 800 m gyors: 1. Sárkány, 2. Rasovszky, 3. Betlehem. 1500 m gyors: 1. Betlehem, 2. Sárkány, 3. Rasovszky. 4x100 m gyors: 3. Balaton ÚK Veszprém. 4x200 m gyors: 2. Balaton ÚK Veszprém.

Az ob is csak egy állomás volt számunkra az ötkarikás játékok felé vezető úton, a srácok ezért sem értek el csúcseredményeket. Mint a felsorolásból is kitűnik, az Egyesült Államokban tanuló Sárkány Zalán velünk volt a fővárosban, a színeinket képviselte. Neki a nyolcórás időátállással is meg kellett küzdenie, ám ezt az akadályt is vette. Örülök a váltóban szerzett érmeknek, a csapatoknak a 20 éves Barabás Imre is tagja volt, vegyes váltónkban pedig Áment Balázs is helyet kapott, aki 100 és 200 méter mellen hatodik lett. Az eseményen a 24 éves, a 4x200 méteres gyorsváltóval korábban kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Juhász Janka is részt vett, ő nálunk újrakezdte az úszást, és szépen halad előre a tekintetben, hogy a 2025-ös nyílt vízi vb-n nemzeti gárdánkat erősítse – mondta Szokolai László, a Balaton ÚK Veszprém szakmai vezetője.

Miközben a veszprémiek tartalmas napokat hagytak maguk mögött az ob-n, azért a mutatóikat a helyükön kell kezelni, már csak azért is, mert aki például ismeri Kristófot, az tudja, hogy semmiben sem szeret veszíteni, legyen szó „harminchármas” kosarazásról vagy egy pingpongcsatáról. Ez azt jelenti, hogy eztán még többet fog beletenni a munkába, így az edzéseken újra húzzák majd magukkal a többieket, konkurenciát jelenthetnek egymásnak. Az ob-n nem hozták ki magukból a maximumot, de ez most így sikerült, van még bőven lehetőség a javításra. Trénerükkel most felmérhették, hol tartanak a felkészülésben – nagyjából száz nappal az ötkarikás játékok előtt.

Rasovszkyék május ötödikéig itthon dolgoznak, aztán ismét ellátogatnak a törökországi edzőtáborba, ahonnan május 22-én utaznak el a Szardínia partjainál található Golfo Aranciba, a vk második fordulójának helyszínére. Aztán június elsején a portugáliai Setubalban lesz jelenésük, ahol a harmadik fordulót rendezik, majd június 10–13. között a belgrádi Európa-bajnokság következik, ahol – a záróvizsgái miatt a tengerentúlra időközben vissza is utazó – Sárkány teljesítené az olimpiai induláshoz szükséges 800 méter gyors szintidejét. Nem titok: a trió tagjai a párizsi ötkarikás játékokon szolgálnának a csúcsformájukkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!