Veszprém Kosárlabda Klub

2024.04.07. 13:22

Van még hová fejlődniük

A minimális elvárást eddig teljesítette a Veszprém Kosárlabda Klub az NB I/B Zöld csoportban, az alapszakasz után ötödik helyezettként váltott jegyet a felsőházi rájátszásba.

Király Ferenc

Fotó: Fülöp Ildikó/archív

A tavaly még másodosztályú csapat az első körben hullámzóan „prezentáltak” – emiatt van is bennük hiányérzet, ám a folytatásban magasabb szinten akarnak játszani, mi több, azt sem tartják kizártnak, hogy tavasszal valami nagyot alkotnak.

A VKK az előző szezon végén elköszönt a Piros csoporttól, majd kinevezte szakvezetőnek a skót Alex Geddest, akinek Naményi Márk lett a segítője. 

Alex Geddes kosárlabda
 Alex Geddes
Fotó: Fülöp Ildikó (archív)

A műhely egy fiatal, de nagy potenciájú gárdával vágott neki a zajló évadnak, gondolva arra is, hogy a tehetségeknek az alacsonyabb ligában a korábbinál több sikerélményben lesz része. Sok energiát fektettek a csapatépítésbe, a régi és az új sportolók igyekeztek alkalmazkodni az Egyesült Királyságban született tréner gyakorlásainak hangulatához: felvették a ritmust, mert az volt a cél, hogy a kereten belül egyensúly jöjjön létre, egység teremtődjön és egy ütőképes társaság formálódjon. Ha erre gondolunk, nem lehetnek teljesen elégedettek az alapszakaszbeli „műsorukkal”: nem adtak ki mindent magukból. A tizennégy szereplős pontvadászatuk első körében tizennégy győzelemmel és tizenkét vereséggel zártak, ilyen mérlege több riválisnak lett, az összevetésből – a teljes mezőnyben a legtöbb pontot dobott – Madárék jöttek ki a legjobban, akik hazai pályán kilenc–négyes, míg idegenben öt–nyolcas mutatót produkáltak. Viszont a magasabb osztályból való kiesés nagyobb elvárást támasztott velük szemben.

– Ez a kollektíva más volt, mint az előző évadban, abból a gárdából csak néhányan maradtak hírmondónak, így az építkezés során jól jött Alex egyik fontos alapelve, a fegyelmezett munka – mondta Naményi Márk. A kollégám egyébiránt egy olyan összeszedett, de mégsem bonyolult rendszert hozott magával, amihez nem tudott mindenki felnőni. Nála mindig teljes intenzitással kell „pattogtatni”, miközben a mindenkori taktika a srácok specifikus erősségeit célozza meg. Magyarán olyan kosárlabdázókat kerestünk, akik ebben a szisztémában képesek gondolkodni és jól teljesíteni. Az ellenfelekből felkészültünk, próbáltuk a csapattal a látottakat fejben megemésztetni, majd az elképzeléseket átültetni a parkettre. Sajnos csak az alapszakasz második felére állt össze a kép úgy, ahogy azt nagy vonalakban elvárnánk, addig a kívánalmakhoz meg kellett találnunk a megfelelő embereket. Ezért is volt a keretünkben több játékos-mozgás. Ha jobban sikerül az igazoláspolitikánk, hamarabb kapunk lábra és eredményesebb kosárlabdával szolgálhatunk: vagyis több diadalt aratva előrébb végezhettünk volna a tabellán.

kosárlabda
Fotó: Fülöp Ildikó/archív

Nem vitás, lehetett volna jobb is a bakonyiak eddigi szereplése az idényben, de azért szégyenkeznivalójuk sincs. Elindultak egy úton, aminek vannak alapjai, amire építkezhetnek. Idővel sikerült előrelépniük, és többször jelezték, hogy jó csapatuk van, amely együtt a nehéz szituációkból is kilábal, a hullámvölgyek után visszatér a helyes irányba. A play-off első fordulójában azzal a Vásárhelyi Kosársulival néznek majd farkasszemet, akik a legutóbbi tizenkét fellépésüket megnyerték, és ahová időközben az ex-veszprémi Rosic és Orgona igazolt. A felek az alapszakaszban hozták a hazai derbijüket, Veszprémben 109-76-os, míg Hódmezővásárhelyen 94-84-es eredmény született. A két győzelemig tartó párharc első felvonására a negyedik helyezett otthonában kerül sor április 11-én (csütörtök, 18.30 óra), a második ütközetnek a Vetési gimnázium tornaterme ad otthont 13-án (szombat, 18 óra), és ha szükséges, a harmadik mérkőzés idegenben lesz 17-én (szerda, 18.30 óra).

– A legfontosabb, hogy ott vagyunk a felsőházi rájátszásban, ám az eddig látottnál tudunk jobban is vitézkedni, szerintem többre vagyunk hivatottak, van még hová fejlődnünk. A márciusig szerzett tapasztalatokat elraktároztuk és a fejlődésünkbe fektetjük: úgy építkezünk, hogy a lehetőségeinkből a maximumot hozzuk ki. Szakmailag előremutató az idény, több mérkőzésünk rávilágított arra, hogy eztán milyen intenzitással kell pályára lépnünk. A bajnokság hátralévő részében szeretnénk megfelelni a magasabb feltételeknek, de ehhez mindenekelőtt meg kell teremtenünk magunkban a törekvést, hogy elérjük az óhajtott célt. Bizakodóak vagyunk, reméljük, hogy a folytatásban számolni kell velünk: a harcos gárdánk a végsőkig küzd és mindenkire veszélyt jelent – tette hozzá Naményi Márk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!