választás 2019

2019.10.13. 07:00

Általános tudnivalók a választásról

Az Alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek előző általános választását (2014) követő ötödik év októberében kell megtartani.

A választás konkrét időpontját a köztársasági elnök tűzte ki.

A választásra 2019. október 13-án, vasárnap kerül sor.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását ugyanezen napon kell megtartani. A Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. évi általános választásának kitűzéséről a 183/2019. NVB határozatában rendelkezett.

Helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi választásán kerülnek megválasztásra a települési önkormányzati, fővárosi kerületi önkormányzati képviselők, a megyei közgyűlések tagjai, a fővárosi közgyűlés tagjai, valamint a települési és fővárosi kerületi polgármesterek, továbbá a fővárosban a főpolgármester. A települési önkormányzati képviselők választása eltérő módon történik a 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú, illetve a 10 000-nél több lakosú a településeken.

A választópolgárok az önkormányzati választásokon az alábbi szabályok szerint szavazhatnak. Külön szavazólap szolgál a települési képviselő, a polgármester, a megyei önkormányzat és a főpolgármester választására.

Településtípusonként a következő szavazólapokon lehet szavazni:

a) 10 000 vagy annál kevesebb lakosú településen

  • polgármesteri
  • egyéni listás
  • megyei listás
  • b) 10 000-nél több lakosú településen – kivéve a megyei jogú város –

  • polgármesteri
  • egyéni választókerületi
  • megyei listás
  • c) megyei jogú városban

  • polgármesteri
  • egyéni választókerületi
  • d) fővárosi kerületben

  • polgármesteri
  • egyéni választókerületi
  • főpolgármesteri
  • Települési önkormányzati képviselők választása a 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú településeken

    A 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú településeken a választás ún. „egyéni listás” választási rendszer alkalmazásával történik.

    Választókerület

    A 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú település egésze alkot egy választókerületet, amelyben a képviselők száma a következőképpen alakul:

    a) 100 lakosig 2 fő,

    b) 101-től 1000 lakosig 4 fő,

    c) 1001-től 5000 lakosig 6 fő,

    d) 5001-től 10 000 lakosig 8 fő.

    Szavazás

    A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány mandátum a településen kiosztható.

    Települési önkormányzati képviselők választása a 10 000-nél több lakosú településeken és a fővárosi kerületekben

    Választókerület

    A 10 000-nél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – szerezhetnek mandátumot. Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma a települések lakosságszámához igazodik az alábbiak szerint:

    a) 10 0001-től 25 000 lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum (11 tag),

    b) 25 001-től 50 000 lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum (14 tag),

    c) 50 001-től 75 000 lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum (17 tag),

    d) 75 001-től 100 000 lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum (20 tag).

    Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 000 lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

    Szavazás

    A választópolgár érvényesen csak egy egyéni választókerületi jelöltre szavazhat. A kompenzációs listára nem szavaznak a választópolgárok.

    A megyei közgyűlés tagjainak választása

    Választókerület

    A megyei önkormányzati képviselőket a választópolgárok megyei listán választják. A választás tekintetében minden megye egy választókerületet alkot, melynek nem része a megyei jogú város.

    A megyei közgyűlés tagjainak számát a megye lakosságszáma (ebbe beleértve a megyei jogú város lakosait is) alapján kell meghatározni úgy, hogy

    a) 400 000 lakosig minden 20 000 lakos után 1 képviselő, de legkevesebb 15 képviselő,

    b) 700 000 lakosig 20 képviselő, és a 400 000-t meghaladó minden további 30 000 lakos után 1 képviselő,

    c) 700 000 lakos fölött 30 képviselő, és a 700 000-t meghaladó minden további 40 000 lakos után 1 képviselő választható.

    Szavazás

    A megyei listákra külön szavazólapon lehet szavazni úgy, hogy a választópolgár a szavazólapon szereplő listák közül egyet választ. A megyei jogú városokban nem lehet szavazni megyei listára.

    A polgármester, főpolgármester választása

    Választókerület

    A polgármester-választás tekintetében a település, illetve a fővárosi kerület, a főpolgármester-választás esetében pedig a főváros számít egy választókerületnek.

    Szavazás

    A polgármestert, a főpolgármestert a települések választópolgárai közvetlenül választják. A választópolgár érvényesen csak egy jelöltre szavazhat.

    A nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

    A nemzetiségi választópolgárok települési, területi (megyei és fővárosi), valamint országos szintű önkormányzatokat hozhatnak létre.

    Települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

    A települési nemzetiségi önkormányzat választására csak azokon a településeken és nemzetiségekre vonatkozóan kerül sor, ahol a 2011. évi népszámlálás adatai alapján legalább 25 személy vallotta magát az adott nemzetiséghez tartozónak.

    A települési nemzetiségi önkormányzat tagjainak száma 3 vagy 5 fő. A képviselők száma három, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján a településen kevesebb mint 100, illetve öt, ha a választópolgárok száma legalább 100 fő.

    A választás az „egyéni listás” választás szabályai szerint történik azzal, hogy a képviselők számát, valamint a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a Nemzeti Választási Bizottság állapította meg.

    A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány mandátum a településen kiosztható (3 vagy 5). A szavazásra zöld színű szavazólap szolgál, amelyet kitöltését követően zöld színű borítékba kell zárni.

    Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú szavazatot elért jelöltek közül melyik szerez mandátumot.

    Területi nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

    A Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, hogy mely nemzetiség vonatkozásában mely megyében kerül sor területi nemzetiségi önkormányzati választásra.

    A területi nemzetiségi önkormányzat tagjainak száma 7.

    A listaállításhoz szükséges ajánlások számát szintén a Nemzeti Választási Bizottság állapította meg. A listaállítás további feltétele, hogy a nemzetiségi szervezet a megyében, illetve a fővárosban kitűzött települési nemzetiségi önkormányzati választások legalább 10%-án állítson legalább 1-1 jelöltet.

    A területi listákra külön szavazólapon lehet szavazni úgy, hogy a nemzetiségi választópolgár a szavazólapon szereplő listák közül egyet választ. A szavazásra zöld színű szavazólap szolgál, amelyet kitöltését követően zöld színű borítékba kell zárni.

    A listák a leadott szavazatok arányában jutnak mandátumhoz.

    Nem szerezhet mandátumot:

    a) a nemzetiségi jelölő szervezet területi listája, ha a területi listákra leadott érvényes szavazatok öt százalékát nem érte el, vagy

    b) a közös területi lista, ha a területi listákra leadott érvényes szavazatok tíz százalékát, kettőnél több nemzetiségi jelölő szervezet által állított közös területi lista esetében tizenöt százalékát nem érte el.

    Ha a lista több mandátumot kap, mint a listán szereplő személyek száma, a mandátum betöltetlen marad.

    Forrás: valasztas.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!