Hétvége

2010.02.12. 15:34

Vihar a szennyvízcsatornában

A szennyvízcsatorna beruházások próbára tették a településeket. A fejlesztés nem ment zökkenőmentesen a hegyesdi aglomerációban sem. A hét település lakosai már használják a csatornát, a lakosság egy része azonban a jövő, a fenntarthatóság miatt aggódik.

Tóth B. Zsuzsa

Az a hír járja ugyanis, hogy minden bekötésre fizetni kell négy millió forintot tíz éven belül, ellenkező esetben az összeget ráterhelik az ingatlanra. A monostorapáti Vind József több ülésen felszólalt az aggódókat képviselve, sőt, az Alkotmánybíróságtól kezdve a környezetvédelmi minisztériumig minden lehetséges fórumot megkeresett. Utóbbi szerint törvényesen zajlott minden a beruházásban. A legutóbbi falugyűlésen az öt település képviselő testületeiből két polgármester és két képviselő volt jelen.

- A beruházás hosszú távú fenntartása a jelenleg alkalmazott üzemeltetési koncepció szerint a hegyesdi aglomeráció lakosait terheli az ott megvalósult vagyon után, azaz a 2,1 milliárd forint értékű beruházást az öt faluban élő 1300 bekötés mögötti fogyasztóknak kell az értékcsökkenési idő alatt inflációs indexálással megfizetnie az üzemeltetési díjon felül. Ez kalkulációim szerint a csőrendszer következő cseréjéig, a szolgáltató által alkalmazott lineáris leírási kulcsokkal számítva, illetve két százalékos folyamatos inflációt feltételezve bekötésenként hozzávetőlegesen négy millió - számolt Vind József.

Hozzáteszi, hogy jelenleg már az Európai Bizottságnál és az ügyészségen van az ügy, a feltételezett szabálytalanságok miatt.

- Hiába kértem az elmúlt egy évben, hogy változtassanak az elfogadott üzemeltetési koncepción, mert az öt falu nem bírja majd megfizetni a költségeket, elutasítottak mindenhol. Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint a hét önkormányzat felel a kitűzött célok megvalósításáért, a projekt sikeres lezárásáért, fenntartásáért. Monostorapáti, Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd és Hegyesd az utóbbiról elnevezett aglomerációban végezte a beruházást, de a pályázat része volt a veszprémi és a zirci beruházás is. Nálunk túlméretezték a beruházást, olyan műszaki alternatíva valósult meg, amelynek jogszabályilag előírt hosszútávú fenntartására a hegyesdi aglomerációban nincs megfelelően terhelhető lakosság, mely a projekt bukásához vezethet. A fenntarthartóság csak úgy teljesülhetne, ha a három térség Veszprém-Zirc-Hegyesdi Aglomeráció egyforma költségeket fizetne, amely a pályázati anyaggal is összhangban lenne - magyarázza Vind József.

- Veszprém felel meg egyedül a pályázati feltételeknek önállóan és Zirccel együtt is, ezek a városok nem fognak velünk azonos díjat fizetni, mert a területileg különálló rendszerekben a szolgáltatást igénybevevő lakosságot nem lehet olyan költségekkel terhelni, amelyet olyan szolgáltatásért kellene megfizetniük, amit nem vettek igénybe, és nem is tudnának igénybe venni. A másik megoldás szerint Veszprém és Zirc önkormányzatainak kellene az előzetes tervekhez képesti többletet saját költségvetésük terhére a hegyesdiek felé megfizetni, amely szintén járhatatlan út. Az önkormányzatok elfogadtak és alkalmaznak egy olyan üzemeltetési koncepciót, amely ellentétes az EU által jóváhagyott feltételekkel. A pályázati anyagban bruttó 230 forintos díjat kalkuláltak köbméterenként, most mégis ennek csaknem a háromszorosát kell fizetni, pedig a tervezett invesztíció feléből megépült a beruházás. Ebben van az amortizációs díj is, ami Veszprémben a tájékoztatottak szerint 15 forint, Hegyesd környékén 220, de ez csak egynegyede a szükségesnek. Ez túl magas, jelentős megterhelés a térség kis lélekszámú lakosságának, de a jogszabályi fenntarthatóságnak viszont nem felel meg. Úgy vélem, lehetetlen helyzet előtt állunk, mert a projekt sikere már 2004-ben a kezdetekben meg volt pecsételve, amikor ez a műszaki alternatíva ebben a pályázati konstrukcióban Brüsszelben elfogadásra került. Most fizetnünk kellene egy hibás konstrukcióra épült beruházás után - magyarázza Vind József, aki hozzáfűzi, a lakosság felhatalmazását nem kérte az öt falu érdekképviseletére, ő csak azt teszi, amit a józan ész diktál.

Ferenczy Károly, az Egervölgye Szennyvízberuházó Víziközmű Társulat Intézőbizottsága elnöke szerint nem megalapozott Vind József feltételezése. Egyébként is a viziközmű társulat járhat el az öt település nevében.

- Az éves elszámolás rendben van, amit Vind úr mond, az feltételezés. A beruházás az év végén lesz lezárva, a végleges számlák egyelőre nem állnak rendelkezésre. A csatornára rá kell kötni, fizetni kell az alapdíjat, azon kell lenni, hogy optimális legyen a költség - vázolta a helyzetet a hallgatóságnak Ferenczy Károly.
Később lapunknak nyilatkozva hozzátette, amortizációs költséget mindenképpen kell képezni, de a jogszabály engedi, hogy az bizonyos keretek között legyen. Jelenleg csökkentett összeget fizet az öt falu, immár egy éve.
- Mivel azonban a rendszer még nincs átadva, ezt nem is nevezhetjük amortizációs költségnek, hanem a díjképzés egy tételének, amely a pillanatnyi pótlást fedezheti hiba esetén. Amortizációs költséget csak a lezárás után lehet fizetni - érvelt Ferenczy Károly. Hozzátette, hogy a rendszer jól működik, és annak elkészültéhez az önkormányzatok a mindenkori jogszabályi keretek között hozták meg döntéseiket.

Mazák György, a Veszprém és térsége szennyvízelvezetési és kezelési önkormányzati társulás korábbi elnöke szerint az egész úgy indult, hogy Veszprém és a kistérség szerette volna elérni a teljes csatornázottságot, ezért pályázati lehetőséget kerestek. A hegyesdi térség kérte az együttműködésüket, hiszen az uniós projekthez kicsik voltak. A szakértők szerint a távolság nem volt probléma, a földrajzi viszonyok annál inkább.

- Évekig tartó komoly előkészítés folyt, rengeteg ellenőrzés volt, például a számvevőszék és az unió részéről. A megvalósíthatósági tanulmányok a várható költségeket is tartalmazták. Erről a polgármesterek is tájékozódtak, vállalták azt.

- Tudtuk, hogy drága lesz az üzemeltetés a lakosságnak, de számítottunk az országos támogatási rendszer kompenzációjára, amely nem következett be. A hegyesdiek nem várhatják se az államtól, se Veszprémtől, hogy fizessen. Emiatt is drágább a víz azon a területen, de azért is, mert Veszprémben csak a városi vezeték egy töredéke készült ebben a beruházásban, így az amortizációs költség is alacsonyabb. Megjegyzem, hogy a két város az önrész támogatás két százalékáról, több tíz millióról lemondott a hegyesdiek javára - mondta Mazák György.

Krajnák Pál, a beruházás és projekt irányító egység (PIU) korábbi vezetője leszögezi hogy az unió kérte az amortizáció elszámolását.

- A hegyesdi vagyont az ott élőknek kell újrafinanszírozniuk, az 35 év alatt elhasználódik. Ezért kerül ennyibe a csatorna náluk. Közel 30 millió euróból alig több, mint húsz milliót költöttünk el, ennyivel olcsóbban sikerült megvalósítani, ennyivel kevesebbet kell majd amortizációs díjként kifizetni. Úgy vélem, jogos az aggodalom, de nem minden úgy van, ahogy a Vind úr gondolja. A megoldáshoz szerintem kormányzati szintű döntés kell - mondta Krajnák Pál.

Valami hasonlóra bólintottak rá a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérum Fejlesztési Igazgatóságának csütörtöki egyeztető tárgyalásán részt vevők is. A hét település polgármestere mellett ott volt többek között Sulák Vince, a projekt irányító egysége munkaszervezetének vezetője. Az ő véleménye szerint elindult egy folyamat, amelynek következményeként mindannyian bízhatnak benne, hogy a csatornadíj megfizethető lesz a jövőben.

- Az idén nem változik ugyan, de minden jel arra mutat, hogy a későbbiekben is csak minimális, vállalható mértékben. A szándék megvan, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Pénzügyminisztérium dönt majd erről - mondta Sulák Vince.

Leszögezte, hogy az kizárt, hogy a lakók ingatlanait megterheljék. A tisztító méretével kapcsolatban hozzátette, hogy az öt falu lakosságához és a tavalyi gyenge fesztiváli forgalomhoz képest túlméretezett, csakhogy a völgyprogramokat be kellett kalkulálni. Akkor is, ha azokon sok mobil illemhelyet használnak, hiszen amellett a völgylakók a szállásukon a lakosság mosdóit használják. Így pedig már nincs szó túlméretezésről.

Elmondta még, hogy Veszprémben, Zircen és Hegyesd környékén különböző méretű beruházások valósultak meg, az amortizációs költség e miatt sem lehet egyforma. Zircen száz forint fölött van, de ott a csatornának vannak régi részei is.

- Veszprémben Vind úr állításával szemben tavaly 65 forint volt az összeg, Hegyesden pedig, ahol minden új, idén 220 forint - mondta Sulák Vince, hozzátéve, hogy véleménye szerint minisztériumi döntésnek kell születnie az ügyben.

A vízitársulás jelenlegi elnöke, Péterné Rózsa Mária szintén optimista.

- Úgy gondolom, hogy az irányító hatósággal együttműködve sikerül megtalálni a módot, hogy a társulás egyik tagja se legyen nehéz helyzet elé állítva. Kiutat jelenthet, hogy az öt éves, a jövő év elejétől induló utófigyelési, azaz ellenőrzési szakaszban a társulás együtt kezelje a helyzetet. Amennyiben a vagyon együtt lesz, annak a pénzügyi vonzatát is lehet úgy kezelni, hogy az az egyik fél számára se jelentsen nehézséget.

- Most úgy látszik, hogy a társulási tanács még öt éven át együtt marad. A mai tárgyalás ismeretében azt mondhatom, hogy az irányító hatóság is lát olyan lehetőséget, amely segíti a megoldást - mondta Péterné Rózsa Mária.

Az öt település polgármesterei, Marton Istvánné, Kajdi István, Stark Sándor, Hárshegyi József, Göntér Gyula arról számolt be lapunknak a minisztériumi tárgyalást követően, hogy pozitív irányba haladnak a dolgok. Az unió szakértői bizottságot hoz létre, újból elvégzik a kölstéghaszon elemzést, és felmérik a lakosság fizetőképességét. A 2004-es induláskor felmért helyzet adatai ma már nem reálisak, ezért újra meghatározzák az amortizációs költség mértékét.

- Minden fillérrel el kell számolnunk a lakosság, de az unió felé is az év végén. Az idei évtől egyébként mindenkinek rá kell kötnie a csatornára, akinek a háza előtt húzódik a vezeték. Ha nem teszi, igazolnia kell, hogy a bevitt és kivitt víz mennyiségének aránya megfelelő, különben számolnia kell a környezetszennyezési bírsággal. Úgy pedig már nem éri meg megtagadni a rákötést - mondják a polgármesterek.

Vind József feltételezéseire válaszolva elmondják még, hogy nem egy elkapkodott beruházás volt, hiszen ma már nem lehet annak nevezni a szennyvízcsatornázást. Továbbá alaptalan butaság attól tartani, hogy ingatlanonként négy milliót kellene fizetni.

Egyébként pedig a hét település együttesen kezeli az amortizációs költséget, az nem fog emelkedni. Ami pedig a tisztító méretét illeti, azt szakemberek határozták meg. A hegyesdi Közép-Európa legkorszerűbb technikájával működik.

Tehát a hegyesdi aglomeráció kálváriája még közel sem ért véget, azonban van esély rá, hogy jól végződik minden. Hiszen ahogy azt Péterné Rózsa Mária mondta: ez egy nagyon nagy munka, de minden bizonnyal érzékelni lehet majd az eredményét, hiszen mindenki a saját vizét óvja vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!