Hétvége

2010.05.08. 10:04

Kezdet tizennyolc kilóval - A tihanyi Belső-tavon idén a korábbiaknál is több versenyt rendeznek

Szépen vették a startot a Belső-tó idei első horgászversenyének résztvevői: a nyertes majdnem 18 kilogramm halat fogott, a harmadik helyezett, ifi kategóriába tartozó versenyző is több mint négy kilóval mérlegelt a végén.

Varga Domokos Péter

A verseny a május 1-én tartott Kecskeköröm fesztiválhoz kapcsolódott. Az idegenforgalmi eseményt immár hagyományosan a Belső-tó mellett, fantasztikus természeti környezetben rendezik. A versenyzők ilyenkor egyben látványosságot is jelentenek, a kis kiépített stégen, a rakós készség valamennyi kellékeit felvonultató (fél)profi horgászok mögött olykor kisebb csődület alakul ki. Ezúttal a nézelődők sem unatkoztak, a két, rakós botot használó horgász szinte percenként húzkodta ki a halakat. Hiába, ha a jó készség mellé némi tudás is párosul, az eredményt nem kell a szerencsére bízni.

A verseny reggel kilenc órakor dudaszóra indult, és délután két óráig tartott. A mérlegelés eredménye még a tógazdát, Czakó Lászlót, valamint a versenyt szervező és bonyolító Molnár Kálmánt is meglepte: az első helyezett, Lengyel Attila 17,92 század kilogrammot fogott, benne hét ponttyal, melyek együtt több mint tíz kilót nyomtak. A második helyezett pecás, Dániel Imre is igen jó teljesítménnyel büszkélkedhetett, 15,82 kilogrammal. Neki viszont sokkal jobban meg kellett dolgozni ezért az eredményért, hiszen csak egy ponty akadt a horgára, a maradék tizenhárom és fél kilót kisebb-nagyobb kárászból gyűjtötte be. Hozzájuk képest több mint tíz kilóval maradt le a harmadik helyezett, ifjúsági kategóriás Sopolyai Martin, 4,18 kilóval mérlegelt. Mégis ő térhetett haza két kupával, mert a szákjában landolt a verseny legnagyobb hala, egy 2,82 kilós potyka.

- Soha rosszabb szezonkezdő versenyt - értékelte a napot Molnár Kálmán és Czakó László. Lapunknak elmondták, az idei évben még a korábbiaknál is több versenyt fognak rendezni, már most is mindössze egy-két hétvégéjük szabad. Ezt természetesen csak akkor tudják megtenni, ha gondoskodnak a megfelelő élményt biztosító halállományról. Kárásszal nincs gond, ez a halfaj optimális élőhelyet találhatott a tóban, a szaporulatot nem győzik kifogni a horgászok. A pontyot a tavalyi nagy, ötvenmázsás telepítés után rendszeresen frissítik, évente háromszor négy-öt mázsát raknak a vízbe. (Az idei első telepítés már meg is történt.) Amire viszont nagyon büszkék az üzemeltető Tihanyi Belső-tó Non-profit Kft. munkatársai, az a jövőbe mutató süllőtelepítés.

Az elmúlt héten 200 ezer darab, egyhetes süllőivadékot eresztettek a tóba. A mennyiségen nem kell elképedni, mert mint a természetben bárhol, ezen a 28 hektáros vízen is elpusztul az ivadék nagy része. Ám ha csak minden századik éri is meg a harmadik, negyedik nyarát, már akkor is élményt jelentenek a Belső-tó horgászainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!