Hétvége

2010.07.17. 08:42

Csülkös pörköltet főztek szabadban

Nincs is jobb program nyári hétvégékre, mint egy közös bográcsos szabadtéri főzés. A falunapok keretében szinte mindenütt hirdetnek is főzőversenyt, de nem mindehova hívnak olyan népszerű embereket, mint az ösküi Ősbő vezér napokra, ahol ezúttal Bede Róbert, a Tv Paprika szakácsa és Szőke András filmrendező, színművész egy nagy bográcsban készítette el a csülkös pörköltjét.

Varga Ibolya

- Sokan azt hiszik rólam, hogy Budapesten élek és csak hétvégén jövök Taliándörögdre - mondja Szőke András -, de ez nem így van, én dörögdinek vallom magam. Attól függetlenül, hogy gyermekkoromat és a fiatalságom egy részét az Alföldön éltem le. Beleszerettem ebbe a tájba és nem is tudnék már máshol élni.

Úgy látom, hogy engem is elfogadtak, számítanak rám, bármilyen közös program van. Főzni mindig is szerettem, de itt, Öskün csak a kukta szerepét töltöm be Bede Róbert mellett.

Jó néhány évvel ezelőtt kezdődött a barátságuk azzal, hogy  Szőke András meghívta egy főzőtanfolyamra Bede Róbertet Taliándörögdre. Jellegzetes hazai ízeket kerestek, főzőversenyeket hirdettek és be is mutatták az alapvető fogásokat, néhány egyéni praktikával és megismertették azokat, akik helyben vagy a világhálón kísérték figyelemmel a kezdeményezésüket. Azóta nagy főzőversenyekre meghívják őket részben bemutatót tartani, részben, hogy a zsűri munkájában vegyenek részt vagy irányítsák.

- Rendkívüli érzés találkozni azokkal az emberekkel, akik figyelemmel kísérik a műsoromat. Szólnak, hogy ők már elkészítették azt a receptet, amit a legutóbbi műsoromban bemutattam. Előfordul, hogy bírálnak, vagy megosztják velem az adott fogás családi receptjét. Kérnek autogramot és tanácsot egyaránt. Van olyan néző, akinek élmény, hogy megérinthet, hogy válaszolok a kérdéseire.

Érdeklődőkben most sem volt hiány, többen is firtatták, hogy mi Bede Róbert kedvenc étele. Erre azonban nem tudott válaszolni, mert folyton változik az ember ízlése, és új technológiákat, alapanyagokat ismer meg.

Bede Róbert azt mondja, hogy bármit szívesen elfogyaszt, amit jól készítettek el  és harmonizálnak benne az ízek, a fűszerek. Azt javasolta az embereknek, hogy kísérletezzenek bátran, de ne essenek túlzásokba, nem jó, ha bármelyik fűszer elnyomja a többi ízt.

Zöldfűszerek alkalmazásakor pedig vegyük figyelembe, hogy a frissen tépett  zamata jobban érződik, mint a szárítotté.

Az ösküi csülkös pörkölthöz 25 kilogramm sertéshúst használtak fel, főként lapockát, amit kockára vágtak. Ehhez a mennyiséghez körülbelül öt kilogramm vöröshagymát vágtak ugyancsak kockára. Az a különleges a pörköltjükben, hogy füstölt csülköt használnak hozzá, amiből ennyi húshoz négy-hat darab kell, előző nap megfőzik, kicsontozzák, feldarabolják.

Felteszik a pörköltet a szokásos módon, megpirítják a hagymát, szórnak rá 25 deka őrölt paprikát. Ezután jön a hús, fokhagyma, őrölt kömény, friss paprika, paradicsom, amikor már részben megfőtt, hozzáteszik a csülköt. Jó minőségű, lehetőleg házi tarhonyával tálalják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!