Hétvége

2010.10.02. 07:46

Csak a hírek vannak és csak egyenes beszéd

Kálmán Olga képes egészen szélsőséges érzelmeket kiváltani: a nézők nagyon szeretik és az egekig magasztalják tehetségét, vagy nagyon nem és kemény kritikával illetik. Az ATV főszerkesztő-műsorvezetője stílusát ugyanakkor már mások is másolják. Kálmán Olga interjúi nagy visszhangot váltanak ki, egyike a női riportereknek, akik tudnak és mernek is kérdezni.

Németh F. Bernadett

- A Kamera Hungárián az Egyenes beszéd Kálmán Olgával - Best of 2009 interjú, stúdióbeszélgetés kategóriában - többek között a Zárórával versenyben - nyertes lett. Ez rangos elismerés, de hat év óta vezeti az ATV-n, nem unja még?

- Nem, mert mindig más és más. Minden nap mást hoz. Ez egy háttér hírműsor, aznapi hírekből, eseményekből táplálkozunk. A politikusi kör adott, ezért a vendégkör szűkös egy kicsit, néhány héten belül újra megjelennek bizonyos arcok, de a téma mindig más. Erre nem lehet ráunni, mert nem ugyanazt csinálom, hanem mindennap mást.

- De daráló is, hiszen az esti műsorra egész nap készülni kell, követni az eseményeket.

- Igen, de ha szereti az ember a szakmáját, akkor ezt nem érzi tehernek. Sokkal inkább egy újabb érdekességnek, egy újabb kihívásnak. Volt olyan munkahelyem, amit darálónak éreztem, mintha blokkolóórával mennék be, az nagyon rossz, a lélek halála.

- A vendégkör szűkössége nemcsak a kis ország miatt van, akadnak politikusok, akik megválogatják, melyik televízióba mennek el és melyikbe nem.

- De nálam nincs ilyen. Akit hívok, az eljön. De van, akit nem hívok.

- A " target="_blank">Pokorni-féle kirohanásnak volt utóélete? Találkoztak azóta?

- Nem. Utóélete sem volt. Illetve annyi, hogy bár négy éve történt, még mindig kering a népszerű fájlcserélő portálokon. Majd egyszer biztos találkozunk.

- Kósa Lajossal is volt egy emlékezetes beszélgetése, ez is sokat nézett videó az interneten. Ő sem haragtartó?

- Nem, semmi harag nincs közöttünk. Azóta is többször volt a vendégem.

- Na de a kulisszák mögött sem mondta, "Olgi, te aztán jól beégettél"?

- Nem, nem... Az interjút követő találkozásunk jó hangulatban telt, az elején arra kértem: egyezzünk meg, hogy én nem faggatom a "vizespiskótáról", ő meg nem megy ki.

- Visszatérve a televíziók helyzetére: mit gondol arról, hogy vannak csatornák, amelyek nyíltan, mások burkoltan, de valamelyik politikai oldalhoz húznak?

- Ez bonyolult kérdés, egy interjúban nem is lehet kifejteni... Vannak az ATV-n véleményműsorok, mint például az Újságíróklub, ahol a kollégák a véleményüket mondják el az adott hétről, politikai témákról. Itt vállaltan baloldali érzelmű kollégák beszélnek saját szemszögükből a hét eseményeiről, de ettől még nem balos a tévé. Mindig az adott műsort kell megítélni, nem a csatornát általában. Az Egyenes beszéd nem véleményműsor. Már a témaválasztásból, a vendégek névsorából egyértelműen kiderül, hogy itt nincs sem balos, sem jobbos beállítottság, itt a hírek vannak.

- Azt szokta mondani, hogy középre lövi be a műsorát.

- Igen, meg azt, hogy amíg jobbról is, balról is kapok kritikát a nézőktől, addig nincs semmi baj a kiegyensúlyozottsággal. Van egy elvárás a nézőtől politikai beállítottságról, s ha ezt nem kapja, akkor kritizál. S ha mind a két oldalról ugyanezt hallom, akkor az középre ment.

- Ha már a kritikáról esik szó: rengeteg komment érkezik a műsoraira, az önnel foglalkozó híradásokra is az interneten. Némelyik erősen elvakult. Szélsőségesen és brutálisan indulatosan megfogalmazott. Nem fél?

- Nem félek. Csak azt nem értem, honnan van, miért van ennyi gyűlölet az emberekben? Én nem tudok azonosulni azzal, aki odaül a számítógép elé és a névtelenségből még több erőt merítve fröcsög. Számomra ez felfoghatatlan. Nem félek, hanem értetlenül állok a jelenség előtt.

- Láthatóan élvezi a közeget, amelyben dolgozik, élteti a politika.

- Vagy inkább a hírek. Az az én világom... meg a családom.

- Két éve, szintén a Kamera Hungárián a kisfiával ment ki a díját átvenni.

- Háromhetes volt akkor.

- Hogyan fogadták?

- Mindenki meglepődött, de jól. Ez nem arról szólt, hogy kicsi gyerekem van és nem tudok elszakadni tőle - ami egyébként így van! -, hanem hogy akkor a zsűri egy Gyurcsány Ferenc- és egy Orbán Viktor-interjúmat díjazta, s mindkettőt Marcival csináltam, ott volt a hasamban, abszolút részese volt az eseményeknek. A férjem rendezte az interjúkat, szóval igazi családi teammunka volt.

- Ma sok vita van arról, hogy mikor szüljön a nő. Ön a tizenkilenc éves lányát, Lucát nagyon korán vállalta, Marcit közvetlenül negyvenéves kora előtt. Melyik párton áll a gyerekvállalási vitában?

- Azt vallom, hogy szülni akkor kell, amikor megtaláltad azt a férfit, akinek szülni kell. Gyereket nem magunknak szülünk.

- Megtalálta a helyét?

- Igen. A páromat is és a helyemet is. Ha a munkában nem találtam volna meg a helyemet, akkor addig mennék, míg megtalálom. Nem érdekelne országrész, sem az, hogy esetleg félévente váltanom kellene, mert egyszerűen nem tudok lelkesedés nélkül dolgozni.

 

Kálmán Olga a hírtelevíziózás elismert szakembere. Pályáját a szombathelyi regionális televíziónál kezdte, majd a Magyar Televízió Híradóját, később a Szabadság teret vezette. Politikai okokból otthagyta az MTV-t, rádiózott, majd az ATV-hez került. Volt hírigazgató, majd szülési szabadsága után a közéleti műsorok főszerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!