Hétvége

2010.11.20. 09:12

Balaton-környéke ízvilága

Gasztrronómusként és borászként egyaránt sikeres ember Punk Ferenc, éttermi mester, akinek Tihanybban működő csárdáéját, melyhez borárium is tartozik, az ország száz legjobb vendéglője közé választották. A közelmúltban Halász János Tapolván élő Oscar-díjas többszörös mester vendége volt. Két hnagyományos balatoni ételte készített el.

Varga Ibolya

Szenvedélyesen keresi, gyűjti a hagyományos ételeket Punk Ferenc. Különösen a Balaton környékjének ízvilága foglalkoztatja. Édesanyjától, nagymamájától is sokat tanult, de amíg még tehette, felkereste a környék ismert főzőasszonyat is lejegyezte az ő praktikaikat. Csárdájában sokféle hal kapható, és bivalyhús, szürkemarha, különféle szárnyasok.

Boráriumában a saját ültetgveényein termett szőlőkből készüölt borokat kínálja, ezek között sok igazi rfitkaság van, melyek csak nála kóstolhatók. A gardafesztivál ötlete az ő fejéből pattant ki. Meggyőződése, hogy a helyi ételekhez helyi borok valók, és gasztronómiai összejöveteleken arra bíztatja a vendéglátókat, hogy mind nagyobb arányban tartsan az itallapjukon a környékben termett borokat és ajánlják ezeket bátran a hagyományos helyi ételek mellé.

Punk Ferenc egyáltalán nem az az ameber, aki elzárkózna az újdonásgoktól. A hagyomáénysokt úgy ápolja, hogy az ételeket modernizálja, több saját receptet dolgpozoptt ki miden ételfajtában, melyek alapanyagukban, ízviléágukban, küllemükben a régi balataini konyhát kélpviselik, mégis van bennük valami új, olyan csavar, ami csak az ő konyhájára jellemző.
 
Balatoni petyeg (halleves) négy személyre

Hozzávalók: 50 dkg fogas, és pontyfilé vegyesen, 15 dkg vöröshagyma, 40 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 10 dkg zsír, 1 ek pirospaprika, 1-2 db babérlevél, só, őröltbors. A levesbetéthez: csipetke 1 tojásból amennyi lisztet felvesz.

Elkészítés: Pörkölt alapot készítünk, majd hozzáadjuk a megtisztított karikára szeletelt zöldségeket, és a kockára vágott burgonyát, fűszerezzük, felengedjük vízzel, és a zöldségeket körülbelül kétharmad részig, megfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a sózott halakat, csipetkét, és készre főzzük. Kóstolás után, ha szükséges, akkor utána ízesítünk, és tűzforrón tálaljuk.


Gánicás fokhagymás harcsaderék négyszemélyre

Hozzávalók: 60 dkg harcsa, 1ek. liszt, 1 mk. pirospaprika, só, bors, olaj a sütéshez, fokhagyma 4-5 gerezd. A gánicához: 1 fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 1db tojás, 50 dkg burgonya, és annyi liszt, amit felvesz (körülbelül 20-25 dkg), só, 1 pohár tejföl, 10 dkg szalonna,

Elkészítés: A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd paprikás lisztbe megforgatjuk, és kisütjük. Az olajban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd a kitálalt halszeletekre öntjük. Megfőzzük az apróra vágott burgonyát annyi vízben, ami ellepi. Amikor megfőtt belekeverjük a lisztet, és jól kikeverjük. Pár db burgonyát hagyjunk darabosra! Keverjük hozzá a tojást, majd szaggassuk bele a szalonnás hagymára, és pirítsuk le. Tegyük a dödöllét a tálra, helyezzük mellé a fokhagymás harcsaderekat, díszítsük meg citromkarikával, és locsoljuk meg a pirított dödöllét tejföllel. Tűzforrón tálaljuk.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!