Hétvége

2010.12.11. 11:35

Helyükre kerültek a pontyok

Befejezte a közelmúltban idei telepítését a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Az év során összesen 358938 kilogramm ponty került a Balatonba.

Tremmer Tamás

Évi 350 tonna ponty a Balaton „fejadagja, amit a BHN Zrt. idén túl is teljesített. A halgazdálkodási társaság több részletben, a Balaton több pontján teljesítette ezt a mennyiséget, tájékoztatott Varga László vezérigazgató.

A pontytelepítést ez év áprilisában kezdték, ebben a hónapban 15005 kilogramm háromnyaras, valamint 6338 kilogramm kétnyaras potyka került a tóba. Előbbieket az Aranyponty Zrt-től, utóbbiakat a Győri Előre Szövetkezettől hozták. A tavaszi pontyokat a tó hét pontján tették a vízbe, megyénkben Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Balatonszepezden és Badacsonytomajon. Tavasszal további 250 000 darab előnevelt csuka is a Balatonba került, a Balatonedericstól Balatonvilágosig terjedő északi parton.

Nyáron 90 tonna kétnyaras potykákat telepítettek. Ezt a mennyiséget 29 részletben teljesítették, kizárólag a tó északi partján. Ezek a halak ugyancsak az Aranyponty Zrt-től származtak.
 
Varga László elmondta, az év során megkapták a balatonlellei, a buzsáki és az irmapusztai tógazdaságokat, ennek köszönhetően a továbbiakban ismét a Balaton vízgyűjtőjén lévő tavakból, vagyis saját nevelésű pontyokkal folytatódhatott a haltelepítés.
 
Az őszi nagy pontytelepítés szeptember utolsó napján kezdődött. Ebben a szakaszban 244995 kilogramm két - illetve háromnyaras halat tettek a vízbe, ezek kizárólag már a saját tavaikból származtak.

A tó 97 pontján telepítettek, az északi-, és a déli parton is, de volt nyíltvízi telepítés is. A munkával november 25-én végeztek. Az év során összesen 358938 kilogramm (576155 darab) két illetve háromnyaras ponty került a Balatonba.
 
Az ősz folyamán 5180 kilogramm (ötvenezer darab) egynyaras fogassüllőt is telepítettek, a tó hét pontján, kizárólag az északi parton. A telepítési helyszínekről - legyen szó parti, vagy akár nyíltvízi telepítésről - minden esetben egyeztettek a Bakony-Balaton Horgász Szövetséggel, a Balaton-part Horgász Egyesületek Szövetségével, valamint az adott partszakaszon jelen lévő egyesületek vezetőivel, azért az idei telepítések a horgászok kontrollja mellett, ugyanakkor megelégedettségükkel zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!