Hétvége

2011.01.23. 10:34

Átmeneti tavasz

Hét közepén, amikor szinte tavaszias volt az időjárás, több olvasónk is küldött be képeket virágzó hóvirágról, téltemetőről, hírt kaptunk arról, hogy Baranya megyében néhány kertben már az ibolya is szirmot bontott. A mezőgazdászok szerint nem kell még attól félni, hogy az átmeneti tavasz után visszatérő tél károkat okoz a kerti növényekben és fákban. Bár egyes, korán nyíló növények rügyei erősern megduzzadtak még nem pattantak ki.

Varga Ibolya

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján, az idei pollenszezon nagy valószínűséggel már január végén elkezdődik hazánk területén. A sok virágport szóró erdei fák virágzását csak az késleltetheti, ha jelentősen hidegebbre vagy csapadékosabbra fordul az időjárás. A pollenszezon első allergizáló növényei az éger és a mogyoró. Akár már a jövő hét közepén megjelenhet a virágporuk a levegőben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a már újra érezhető lehűlés miatt arra kéri az állatbarátokat, hogy válogatás nélkül etessék a madarakat, ne akarják elriasztani a verebeket. Nyugat-Európa több országában már ritka a veréb, méltán emelték a védett állatok közé. Magyarország verébállománya egyelőre nem csökken számottevően, sőt - az MME monitoring központjának adatai szerint  míg a házi veréb évente 2,1 százalékos állománycsökkenést szenvedett el, a mezei verebek száma évi 3,5 százalékos emelkedést mutatott az elmúlt időszakban.




Hazánk érintetlenebb állományai fontos kontinentális bázisát képezik ezeknek a fajoknak. Ezért arra kérik a madárbarátokat, hogy más szemmel tekintsenek a verebekre, etessék, védjék, mesterséges odúkkal segítsék őket is. Az MME ennek szellemében két éve átalakította az előző, majd egy évszázada verébmentesként kidolgozott dúcetetőt: eltávolították az oldalüvegeket és a csak a cinegéknek megfelelő alsó bejáratokat, illetve elkészítették a veréblakótelep-odúkat is.
 
Gyakori tévhit, hogy a verébcsapatok elkergetik az etetőktől a cinegéket. Az igazság az, hogy a cinegék egyáltalán nem félnek az etető többi madarától, Az elűzött cinegék alapos megfigyelése során kiderül, hogy a cinegék viselkedésének hátterében nem az ijedtség, hanem a magevőkétől eltérő táplálkozási stratégia áll. Míg a pintyfélék a maghalom közepébe ülve folyamatosan az etetőn szeretnek tartózkodni, a cinegék egy-két napraforgómagot felkapva a sűrű bokrosba húzódnak, hogy azokat ott bontsák fel. Madáretővel, rendszeres magszórással a téli időszakben a házunk közelébe vagy a kertünkbe csalogathatjuk a madarakat, melyek nagy valószínűséggel nyáron is a közelben maradnak, ott fészkelnek és gyönyörködhetünk látványukban, énekükben, tisztogatják a növényeinket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!