Hétvége

2011.07.30. 09:29

Hosszú a vegyi üzem árnyéka

Riportunk nyomán a Technopack területén tárolt vegyi anyagok jelentős részét elvitték megsemmisíteni. A területen járt a katasztrófavédelem, a munkavédelem, ellenőrzést tart a népegészségügyi szolgálat és a zöldhatóság is. Felfigyeltek a peremartoni "puskaporos hordóra".

Németh F. Bernadett

Pergő Margit, Berhida polgármestere örül a fordulatnak: végre elkezdtek foglalkozni az engedély nélkül működő céggel és a gyárteleppel. A helybéliek ugyanis többször tettek bejelentést a zöldhatóságnál, de valahogy sehogy sem sikerült fülön csípni azokat, akik miatt időnként elviselhetetlenül büdös a levegő. A cégek elszemtelenedtek, mondja polgármester, péntek éjszakától vasárnap éjjelig termeltek, amikor a hatóságot nem lehetett értesíteni.

A lakóknál végül az verte ki a biztosítékot, hogy a Technopack helyén - mely évek óta nem tudott környezetvédelmi engedélyt szerezni - egy új cég veszi át vegyi anyagok gyártását. A helyiek lapunk és civil zöldszervezetek segítségét kérték. Egy forró hangulatú közmeghallgatás után jelentek meg a hatóságok egymás után a gyártelepen.


- Itt járt a munkavédelmi hivatal, s többek között megállapította: a régi berendezések annyira elavultak, hogy azokat csak a megfelelő karbantartás és munkavédelmi előírások szigorú betartásával lehet üzembe helyezni, valamint, hogy az átvezető út balesetveszélyes, mert túlságosan szűk. A katasztrófavédelem csaknem négyoldalas jegyzőkönyvet vett fel a telepen talált anyagokról, mely pontos megnevezését, összetételét felsorolta.

Ezután a anyag nagy részét elszállították megsemmisítésre. A katasztrófavédelem jegyzőkönyvét az önkormányzat megküldte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak. A zöldhatóság a megfelelő törvényre hivatkozva, mely szerint a népegészségügy feladata a veszélyes anyagok tárolása, megküldte az anyagot nekik, s együtt ellenőrzik a területet - sorolja Pergő Margit, aki szerint az ügy rákfenéje éppen ez: a hatáskörök széttagoltsága.
 
A mentesítés részleteit Szava Lászlótól, a Peremartoni Ipari Park Kft. vezetőjétől tudjuk meg, mivel a kft. a telepen az érintett cégek felkérésére szükség szerint koordináló szerepet tölt be a környezeti kármentesítéssel kapcsolatban az illetékes hatóságok és az ipartelepi társaságok között. Az első ütemben az úgynevezett bányaterületet mentesítik, ami az iparterület része, de jelenleg senki nem folytat rajta tevékenységet.

Berhida külterületén, Peremarton-gyártelep "északi bányaterületén" a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság irányításával mintegy 65 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a hulladéktól és szennyező anyagtól, valamint mintegy 85 ezer tonna vegyi anyaggal szennyezett földet és hulladékot cserélnek ki, illetve ártalmatlanítanak az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területén a csaknem 11 ezer lakos vízbázisának védelme érdekében.

A telek magántulajdonban  van, s a szakhatóság, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a korábbi vizsgálatok és dokumentációk alapján megállapította, hogy a talajban lévő korábbi szennyeződés az ott hagyott vegyi anyagokból nagyobb esőzésekkor kimosódik az iparterület határáig.

A mintegy ötmilliárd forint európai uniós forrásból kicserélik és ártalmatlanítják a szennyezett  talajt. A munkálatok szeptemberben kezdődnek meg, s várhatóan 2015-ig fejeződnek be. A második ütem előkészítése, ami már az iparterület ma is használatban lévő részét érinti, várhatóan idén elkezdődik, az aktualizáló tényfeltárással és lehetséges források felkutatásával - tudom meg.
 
Az egyes ütemmel kapcsolatban Szava László elmondja, hogy régi gyártási ciklusok maradékai maradtak a területen, ezeket eddig nem ártalmatlanították, egyszerűen ott hagyták az úgynevezett bányaterületen, ahová évtizedekkel ezelőtt lerakták. Ilyen például a piritpörk vagy a cinkiszap. Ezért is került állami vállalásba a kármentesítés - mondta Szava László, aki 2005 óta dolgozik az iparterületen, s ezen idő alatt többször is érezte a különböző területekről a levegőbe kerülő anyagok szagát, de arról, hogy a szaghatás honnan érkezik, nem akar találgatni.
 
Kálóczi Beáta, a megyei kormányhivatal szóvivője elmondta: a gyárterületen több szakhatóság is ellenőrzést tartott, de erről később tartanak tájékoztatót.

Megkérdeztük a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot, van-e és ha igen, milyen hatásköre a gyárteleppel kapcsolatban a katasztrófavédelemnek?
 
Az üzemben évente tűzvédelmi ellenőrzést tart a területileg illetékes tűzoltóság a tűzvédelmi követelmények betartásáról. Amennyiben hiányosságot tártak  fel,  arra a szükséges intézkedéseket minden  esetben  megtették. A katasztrófavédelem figyelemmel kíséri az üzemek működését, és adatokat gyűjt a felhasznált, gyártott és tárolt veszélyes anyagokról, lakosságvédelmi tervek elkészítéséhez.

ADR-ellenőrzést folytat a vonatkozó előírások betartatásáról a baleseti kockázat csökkentése érdekében - válaszolta Miskolczi Tibor igazgatóhelyettes, aki a kérdésre, veszélyesnek tartja-e az igazgatóság az ott kialakult helyzetet (a különböző cégek együttes, egymásra gyakorolt hatása, törésvonalon helyezkedik el, elavult technológiák, szennyezett föld), a következőket fogalmazta meg:

- A különböző cégek együttes egymásra hatása normál üzemmenet esetén nem okoz gondot a gyártelepen. Katasztrófa esetén az egymásra ható anyagok mennyisége lesz a meghatározó. A földrengés és a vihar olyan jellegű természeti esemény, amelynek kimenetelét nem lehet előzetesen megjósolni. Például az 1985-ös földrengés alkalmával sem történt veszélyes anyagokkal kapcsolatos baleset az üzem területén.
 
Az alkalmazott technológiának a katasztrófavédelem szempontjából nem a kora, hanem a hatóság által előírt biztonsági paraméterei a meghatározóak. A korábban ki- alakult földszennyezés az éppen zajló tevékenységet nem befolyásolja, környezetvédelmi, vízvédelmi szempontból okoz problémát. Ennek kezelésére többmilliárdos védekezés kezdődött el a peremartoni üzem területén.


 
Miskolczi Tibor elmondta: az alkalmazandó biztonsági lépések többszintűek. Első és legfontosabb a saját technológia előírás szerinti biztonságos üzemeltetése. Második az aktív és passzív védelmi rendszerek alkalmazása (tűzjelzők, sprinklerek, kármentők, robbanási szakasz). Harmadik szint egymás veszélyeinek ismerete, hogy a szomszédos üzemek tájékoztassák egymást a tevékenységeikről. Végül nagyon sokat segíthet egy egységes belső rend kialakítása. (A lakossági résztől elkülönített szállítási útvonal, beléptető rendszer, őrzés-védelem.)
 
Miskolczi Tibor megjegyezte: ahogyan az már több fórumon is elhangzott, egységes iparbiztonsági hatóságra van szükség, mely a különféle szakhatóságokkal, megfelelő szakértelemmel, hatósági eszközökkel képes megelőzni az ilyen eseteket.
 
Varga Balázs, az ügyet kirobbantó lakó azonban továbbra is pesszimista.
 
- A napokban többször is lehetett érezni a büdös szagot. Beszéltem más cégeknél dolgozókkal, akik elmondták, hogy a Technopack dolgozói éjszaka jártak dolgozni, s hogy a szennyvizet nem megfelelően kezelték. A vegyiparral semmi bajom, én is vegyipari cégnél dolgoztam, de ott betartották a szabályokat. Nekünk, akik itt élünk, az a fontos, hogy olyan cégek működjenek Peremartonban, amik nem szennyezik a környezetet - amíg ez nem garantált, mindent megteszünk, hogy ne kapjon engedélyt az új cég a működéshez - mondta határozottan Varga Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!