Hétvége

2011.09.24. 06:04

Halból, vadból finomat - A negyedik szakácskönyv olvasóink receptjeiből

Veszprém - A Pannon Lapok Társasága Hal- és vadételek könyve címmel negyedik alkalommal jelenteti meg az olvasók által beküldött recepteket. Ezúttal 700 étel leírásból választottunk ki 171 ételt, amit a veszprémi Tapó fogadó királyi étterem séfje Rakk Tamás főzött meg.

Horváth Éva

Így a receptek mellett fotókon is megtekinthetők a látványra is finomabbnál finomabbnak tűnő hal- és vadételek.

Veszprém megyéből 24 olvasónk receptje került a napokban elkészült kötetbe. A szerkesztőség meghívására közülük nyolcan tudtak eljönni az Almádi úti Sajtóházba, s vették át a receptgyűjteményt.

Itt Barták Péter főszerkesztő köszöntötte olvasóinkat. Néhányukat már ismerősként, hiszen vannak, akik immáron negyedszer szerepelnek a Pannon Lapok Társasága által kiadott receptgyűjteményben. A kötetet áttekintve örömmel fedezte fel, hogy - az ételek speciális voltára tekintettel - ezúttal több férfi olvasónk vállalkozott receptje leírására.

A hal- és vadételek összegyűjtése azért is fontos, mert a Pannon Lapok Társasága lapjai halban és vadban gazdag megyékben jelennek meg. A negyedik kötet után várhatóan decemberben jelenik meg a következő az ünnepi ételekkel.

 

 

A negyedik szakácskönyv

A többség ismerősként köszöntötte egymást a Hal- és vadételek könyve tiszteletpédányának átvétele alkalmából rendezett találkozón.

A veszprémi Berei Ferencné, az alsóörsi Zsebők Zsigmondé, az öskűi Czaltik Zoltánné, a nagyesztergári Kovács Anett, az ajkai Mayer Ferenc, a veszprémi Pődör Tiborné, a herendi Hegyi Sándor és a bakonynánai Fancsali Tamara érdeklődve forgatta a receptgyűjteményt, s kereste benn saját ételleírását.

Czaltikné, miután megtalálta sajátját a lazacos párnát zöldségágyon, megjegyezte: ő másként formázta, de úgy is nagyon tetszik, ahogy a séf Rakk Tamás  elkészítette. Mint mondta, ezt az ételt a vegetáriánusok egy része is elfogyasztja, hiszen sokféle - tetszés szerint választott - zöldséggel készül, s bármilyen szálkamentes halat használhatunk hozzá, egyaránt finom lesz.

Abban többen egyetértettek, hogy a hal- és vadételek elkészítése több figyelmet igényel. Zsebőkné például elmondta: ő maga a vadételt addig nem is szerette,  amíg maga el nem tudta készíteni. Ő és Mayer Ferenc is felvilágosított: egyáltalán nem mindegy, honnan származik a vadhús. Itt a Dunántúlon mással táplálkoznak a vadak, mint az Alföldön, s ezt az elkészítésnél is figyelembe kell venni. Az alföldi szarvasragunak egészen más íze van, mint a dunántúli szarvashúsból főzöttnek. A vadételeket egyébként mindannyian leginkább ünnepi alkalmakkor készítik el, különös gonddal.
 
- Ma már a vadételeket is korszerűbben kell sütni, főzni - jegyezte meg Zsebők Zsigmondné. - Nem  szabad annyi szalonnát használni hozzá, mint amennyit a régebbi receptek írnak, mert a szalonna elnyomja a vad ízét. Mayer Ferenc például másfél kiló vadhúshoz két szeletnyi szalonnát használ fel csupán.

A herendi Hegyi Sándor több receptjével is szerepel a kötetben, amire nagyon büszke. Mint mondta: van mesterszakács barátja, aki nem is tud róla, hogy ő recepteket küldött be, így meglepődik majd, ha a kötet meglátja. Herendről egyébként egy hölgy Bakonyiné Galambos Katalin is bekerült a kötetbe.

A találkozó legfiatalabb résztvevője ezúttal is Kovács Anett volt, ő eddig minden kötetben szerepelt. A fiatal lány 15 éves kora óta süt főz, most édesapja barátaitól kapott vadhúsból készített étel receptjével és hallal is szerepel a könyvben.   

A jó hangulatú beszélgetésben vissztértek a korábbi kötetekhez is. Hegyi Sándor például a szilvás palacsintát ajánlotta mindannyiunk figyelmébe. Ennek lényege, hogy a kisütött palacsintát félbe, negyedbe vágott szilvával töltsük, szórjuk meg fahéjas cukorral, s tegyük sütőbe. Utána csokimázzal öntsük le, s konyakkal flambírozzuk. A hölgyek a recept hallatán a kalóriákat kezdték számlálni.

Többen meséltek nyári programjaikról is. Mint mondták, a mostanában oly divatos főzőversenyekre nem nagyon járnak. Mayer Ferenc május közepén Bándon vett részt bográcsos főzésen, ahol 15 kiló húsból főzött zöldséges, gombás finomságot. Augusztusban Lengyelországban gyűjtött gasztronómiai tapasztalatokat, amelyeket "feljavítva" itthon is hasznosít.

Berei Ferencné sajnálkozott, hogy paksi halászlé receptje nem nyerte el a válogatók tetszését. Ehhez a halászléhez rengeteg apróhal kell, de zsiradék egyáltalán nem. A paksi halászlevet természetesen gyufatésztával fogyasztják, mint a Duna-mentieket.  

Vendégeink természetesen várják az újabb receptgyűjteményt, ami várhatóan decemberben jelenik meg az ünnepi ételek leírásaival. Ajánlják olvasóinknak a most megjelent kötetet is. A Hal- és vadételek könyve kapható szeptember 22-től ügyfélszolgálati irodáinkban és kézbesítőinknél vagy megrendelhető a napilapból kivágott megrendelőszelvényen ill. a terjesztési irodák zöldszámaim. Ára 1990 Ft, Hűségkártyával 1490 Ft.


 

Receptek a  gasztronómia férfias területéről

- A Hal- és vadételek könyve nemcsak az ételek és az alapanyagok miatt különleges, hanem azért is, mert ez a pályázatunk minden eddiginél jobban aktivizálta a férfi olvasóinkat, akik beküldött receptjeikkel igazolták, hogy a gasztronómiának e területén a férfiak igazán otthon vannak - mondta el Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója.

- Az olvasóinktól beérkezett 700 receptből kiválasztott 171 étel mindegyike különlegesség, nehezen tudnék választani közülük, ha egy étlapon látnám őket. Számomra talán a szarvastüdő rántva a legizgalmasabb fogás, ha tehetem, meg is kóstolom, de szívesen megpróbálkoznék az elkészítésével is. Az ételek alapanyagának a többsége azonban gondos, szakszerű előkészítést és bánásmódot igényel, ezért felvetődött, hogy az érdeklődők számára a jövőben speciális főzőtanfolyamot indítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!