Hétvége

2011.10.01. 06:34

Az indiánok nem parancsolnak, és nem büntetik egymást

A fiatalok nem különböznek, az idősek elmagányosodnak - mondta Héder István az észak-amerikai indiánokról.

Tiger Szabolcs

- A tízmillió négyzetkilométeren mindössze 32 millió ember él, az óriási, lakatlan területek nagyban meghatározzák az itt élők, elsősorban az indiánok mindennapjait - beszélt előadásában Héder István PhD-kutató szerdán  este a Pannon Egyetemen. A magyar tudós 19 évesen, 1957-ben került Kanadába, ahol a vasútnál kapott munkát, s így jutott el a távoli, északi területekre. - Jelenleg is Ontarióban, az Ojibwee és Cree indiánok lakta rezervátumook közelében élek, többükkel jó barátságot ápolok.

- Az indiánok mindössze száz éve hagytak fel a nomád, vándorló életmóddal, mindaddig 25-30 fős nagy családokban akár több ezer négyzetkilométeres területeken halászó, vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak. Gyakran költöztek, minden felszerelésüket a hátukon vitték, így tőlük mind a mai napig messze áll a felhalmozás, vagyongyűjtés gondolata. A hosszú telek idején rengeteget éheztek, s a családok rendkívül egymásra utaltan éltek. Ez erősen befolyásolja a családon belüli kötelékeket is, az indiánoknál nincs direkt kommunikáció: nem parancsolnak, nem szidják le és nem büntetik egymást. Csak kérnek, tanácsolnak, a gyerekeknek pedig hosszú tanmesékkel igyekeznek megvilágítani a helyes utat.

- Míg egy két generációval ezelőtt szégyennek, ma már büszkeségnek számít az indián származás. Az általános iskolákban kétnyelvű tankönyveket használnak, vannak saját középiskoláik, és most már egyre többen szereznek diplomát is. A jövő kérdése még, hogy ők visszatalálnak-e a népükhöz - mesélte Héder István.

- Egy mai indián fiatal semmiben sem különbözik más népek ifjaitól, ugyanúgy a mobiltelefonon és az interneten éli világát. Ez azonban némileg szétszakította a családokat, hiszen az idősektől már senki sem akarja megtanulni a hódfogás művészetét. Számukra épp ezért szervezünk - többek között én is - közös beszélgetéseket, ahol a saját korosztályukkal lehetnek együtt. Ilyenkor persze előkerül a gyógyfüves pipa is.

- Az indiánoktól sokat tanulhatunk a természet szeretetéről. Ők valóban hiszik, hogy a Földet az őseinktől kaptuk kölcsön és tovább kell adnunk az unokáinknak. Csillaghulláskor Európában arra gondolunk, valaki meghalt, ők úgy tartják, egyvalaki épp megszületett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!