Hétvége

2011.10.30. 08:29

Kilométerben milliomos

Ezzel a teljesítménnyel több, mint negyvenszer járhatta volna körbe a Földet. De Derdák Lászlónak zömmel a Balaton-part jutott, főleg ott buszozott, s hagyott a háta mögött 1,75 millió kilométert.

Tremmer Tamás

Éppen negyven éve, hogy megszerezte a jogosítványát Derdák László. A jubileumot azzal tette feledhetetlenné, hogy a napokban átvehette a 1,75 millió kilométer balesetmentes megtételéért járó emlékérmet. A Balaton Volán sofőrjével ennek apropóján beszélgettünk.

A katonaság előtt az MHSZ-nél (a fiatalok kedvéért Magyar Honvédelmi Szövetség) szerzett személy-, és tehergépjármű vezetői jogosítványt Derdák László. 1972-őt írtak akkor. Budapesten a Magyar Postánál volt sofőr, majd innen vonult be és teljesítette sorkatonai szolgálatát. Leszerelése után visszatért a munkahelyére, ott vizsgázott le autóbusz vezetésből is. Aztán ahogy adódott, hazaköltözött Ságvárra. Ott „várt rá” egy vidéki telephelyes autó, így lett a Balaton Volán – akkor még 15-ös AKÖV – pilótája.

- A Veszprém-Ságvár közötti bányászjáratra kerültem. Napi két busz ingázott a települések között. A bátyám is itt dolgozott, tulajdonképpen ő javasolta, hogy vállaljam el ezt a munkát. Nem bántam meg.

Végigpróbálhatta az Ikaruszokat. Egy 630-assal kezdte, majd jött a 266-os, a 260-as, a 415-ös, az E94-es, most pedig egy E95-össel jár. Ez utóbbi szerinte csúcsmodell, kényelmes, biztonságos, teljesen meg van vele elégedve. A magyar járművek szinte mindegyikét vezette, nyugati típusú gépekkel viszont nem dolgozott.



- Azért ki-kipróbáltam őket, csak a kíváncsiság kedvéért – teszi hozzá mosolyogva.
De nem csak az Ikarusokhoz hűséges, hanem a Balaton Volánhoz is. Ennél az egy cégnél tette meg az 1,75 millió kilométert. Menet közben több balesetveszélyes szituáció is adódott körülötte, de ezeket mind sikerült megúsznia. Szerinte mindig figyelmesen kell vezetni, akkor elkerülhetőek a balestek.

- Nem integetni kell, hanem kormányozni – fogalmazza meg egyszerűen a dolgot. Emlékszik, egyszer – Balatonakarattyánál – három személygépkocsi jött vele szemben az úton, a személykocsikkal egymást előzték. Ő önkéntesen félrehúzta a volánt, felszaladt a járdára. Az autók összeértek, de ő sérülés nélkül elkerülte a balesetet.

Azt azonban tapasztalta, hogy a közlekedési morál sokat változott az eltelt évtizedekben. Egyre korszerűbb autók vannak az utakon. A vezetők sokan fittyet hánynak a szabályokra, s ártatlan embereket sodornak veszélybe. Ez felelőtlenség!

2007-ben nyugdíjba ment, de kiegészítőként visszajár. Most is balatoni járatokat vezet. Ha hívják, szívesen jön, ahol szükség van rá, segít. Mint mondja, hozzászokott a kilométerekhez, az egészsége is megengedi, hogy vezessen. És különben is, szeret vezetni. Ha odahaza a családtagok kérik, akkor gond nélkül veszi magához a személygépkocsi kormányát. Nem gond, ha be kell ülni a volán mögé.

 


Rettentően sok ez az 1,75 millió kilométer! Számára is az, teszi hozzá. A civil barátainak, ismerőseinek pedig szinte felfoghatatlan. Főleg úgy hihetetlen ez a teljesítmény, hogy a 35 év alatt még egy koccanása sem volt! Mondták már neki, hogy a Földet többször is megkerülhette volna, de ő zömmel a Balaton-parton járt, elsősorban Siófok és Veszprém között.

Meglehet-e a 2 millió? Szerinte már ezen is túl van, ha hozzászámolja, amit más járművekkel megtett. De busszal már biztos nem lesz meg ez a csúcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!