Hétvége

2012.04.28. 07:26

Élen járnak a bűnüldözésben

Pápa - Előző héten, a nagy sikerű Közbiztonsági nyílt napon vette át Szappan Csaba, Pápa város rendőrkapitánya az országos rendőrfőkapitány által adományozott díszserleget. A rangos elismerést példaértékű, eredményes munkájával érdemelte ki a Pápai Rendőrkapitányság állománya.

Polgár Tibor

Ennek kapcsán Szappan Csaba kendőzetlenül beszélt lapunknak a helyi rendőrség sikereiről és kisebb-nagyobb nehézségeiről.

- Huszonhárom településről érkezve összesen közel ezer kisiskolás és óvodás gyermek vett részt a Közbiztonsági nyílt napon. Ön hogyan értékeli a rendezvényt?

- Olyan nagyszabású, sikeres rendezvényen vagyunk túl, amivel maradéktalanul elégedett lehet a város vezetése, a szervező rendőrség, valamint a nap legnagyobb nyertesei: a kisdiákok és az óvodások. Az egész pápai kistérséget sikerült megmozgatni azzal, hogy a nyílt napunkon betekintést engedtünk a rendőrség munkájába. Többek között baleset-, drog- és bűnmegelőzési programok, játékos ügyességi versenyek, sportos vetélkedők, vidám közlekedésbiztonsági feladatok tették teljessé a napot. De zenélt a rendőrség 25 fős zenekara is. Minden szervezetten érkező iskolás- és óvodáscsoport ajándékot kapott, emellett pedig a verseny legjobbjait is díjaztuk.

- Milyen céllal rendezték meg az eseményt?

- A leglényegesebb szempont az volt, hogy a fiatalok megismerjék a rendőrség munkáját, ezáltal elfogadóvá váljanak a rendőrrel szemben, ne legyen bennük ellenérzés, ha egy egyenruhással találkoznak. Tehát miközben a helyes közlekedésre, a biztonságos magatartásra neveltük az ifjúságot, pozitív képet alakítottunk ki bennük a rendőrségről. A gyerekeknek tudniuk kell, hogy a rendőrök az ő biztonságukért vannak, és probléma esetén bátran lehet hozzájuk fordulni. Úgy érzem, elértük a célunkat.

- A rendőrségről alkotott minél pozitívabb kép kialakulásához talán az eredményes bűnüldözés járul hozzá a leginkább. A Pápai Rendőrkapitányság ezen a téren is az élen jár, hiszen 2011-ben az Önök nyomozás-eredményességi mutatója megyei szinten a legjobb volt, és országos viszonylatban is nagyon előkelő helyen állnak.

- Valóban büszkék lehetünk az eredményes bűnfelderítési munkánkra. 154 rendőrkapitányság van az országban, a pápai pedig a tízedik helyet foglalja el az összes bűncselekményt érintő nyomozás-eredményességi mutatók tekintetében, miközben Veszprém megyében továbbra is elsők vagyunk. Az embereket leginkább a betöréses bűncselekmények zavarják, ezek felderítésében országosan a második helyen állunk. Jóleső érzés, hogy erőfeszítéseinket elismerik, mint ahogy ezt az országos rendőrfőkapitány által adományozott serleg is bizonyítja. Ez a szép eredmény annak is köszönhető, hogy jó a viszonyunk az önkormányzattal, amellyel rendszeres munkakapcsolatban állunk, továbbá nyitottak vagyunk a lakossági igényekre. Tavaly a legsúlyosabb bűncselekmény az ősz végén az Erkel Sörözőben elkövetett rablás volt, ezt hamar felderítettük: az elkövetőket 24 órán belül elfogtuk. Így egész évben nem történt Pápán olyan kirívóan súlyos bűncselekmény, amely hosszú ideig riadalmat keltett volna a lakosságban.

- Egyetért azzal a véleménnyel, hogy Pápán található néhány, az átlagosnál zűrösebb környék?

- Elismerem, vannak a városban problémásabb környékek. Néhány városrészben, utcában többször fordul elő csendháborítás, garázdaság, a lakosságot zavaró cselekedet. Előfordulhat, hogy itt nem érzik magukat annyira biztonságban az emberek, mint például bizonyos kertvárosi övezetekben. Azonban ezeken a területeken sem nevezném rossznak a közbiztonságot, egyszerűen több olyan lakos él ezekben a városrészekben, akikkel szemben a rendőrségnek gyakrabban kell intézkednie.

- Hogyan lehetne orvosolni ezt a problémát?

- A problémás városrészeken növelni kell a rendőri jelenlétet, és ezt is fogjuk tenni. Azt azonban tudni kell, hogy a 2011-es év elején a Pápai Rendőrkapitányság létszámából több mint húsz fő hiányzott. Az év során a rendészeti szakközépiskolából felvettünk 18 főt, illetve néhányan még csatlakoztak hozzánk, de volt, aki egy jobb álláslehetőség miatt távozott. Összességében mostanra a létszámhiány – egy-két főt leszámítva – megoldódott. Viszont a frissen érkező  fiataloknak még gyakorlatot, rutint kell szerezniük, őket folyamatosan képezzük, az idősebb rendőröktől sokat tanulhatnak. Amint megfelelő tapasztalatot szereznek, kellőképpen növelni tudjuk az utcai szolgálatot, akár gyalogos járőrözéssel is.

- Van esetleg szakmailag olyan terület, amivel nem elégedett, és amiben fejlődést, javulást vár az idei évben?

- Véleményem szerint Pápán nincs olyan kiugró jellegű bűncselekmény-csoport, amivel szemben hatékonyabban kellene fellépnünk. A térségünkre leginkább a lopás, a vagyon elleni bűncselekmények a jellemzőek, ezeken belül is a színesfémlopás. Ezen a területen szeretnénk eredményesebb bűnfelderítést folytatni. Ennek érdekében erőteljesebb kapcsolatot alakítunk ki a színesfémet felvásárló telephelyekkel, valamint megerősítjük a közutakon az éjszakai rendőri jelenlétet. Emellett sajnos a bűnügyi nyomozóink és vizsgálóink egész évben nagyon leterheltek, ezért gyorsítani kell a feldolgozómunkát, hogy kevesebb legyen a folyamatban lévő ügyek száma.

- A Pápai Rendőrkapitányság épülete kívülről szemmel láthatóan rossz állapotban van. Várható, hogy a közeljövőben felújítják?

- Ez a téma a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is felvetődött segítő szándékkal. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság már pályázott a Pápai Rendőrkapitányság épület-komplexumának korszerűsítésére, ami elsősorban a homlokzat és a fűtés felújítására irányul. Tehát az első lépések már megtörténtek ahhoz, hogy forráshoz jussunk a munkáltok elvégzéséhez. A másik problémát az jelenti, hogy a rendőrkapitányság kinőtte ezt az épületet, nagy a zsúfoltság, ami leginkább az öltözők állapotán érzékelhető. A vizesblokkok, valamint a szociális helyiségek is bővítésre, felújítása szorulnak. Ugyan az öltözés, a tisztálkodás biztosítva van a rendőreink számára, de mindehhez lehetne korszerűbb, kulturáltabb körülményeket is biztosítani. Rendkívül fontosnak tartom ez utóbbi kérdést, amit napirenden kell tartani, amíg nem javul a helyzet.

- Végül térjünk ki a pápai rendőrség munkájának egy speciális részére, a futballmérkőzések biztosítására. Évek óta botránymentesen zajlanak le a kisvárosi szinten sokszor tömegeket megmozgató élvonalbeli focimeccsek Pápán.

- A futballmérkőzések biztosítása során is a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. A demonstratív rendőri jelenlét, a szigorú beléptetés jelentős visszatartó erővel bír az esetlegesen garázdaság elkövetésére hajlamos szurkolók körében. A kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzéseken akár 150 rendőr is biztosíthatja a rendet. Persze a Pápai Rendőrkapitányság ezt saját erőből nem tudná megoldani, ezért ilyenkor többnyire a készenléti rendőrségtől kapunk embereket. A Perutz Stadion fizikai kialakításának köszönhetően tökéletesen el lehet különíteni a hazai és a vendég nézőket. A sportesemény vége után rendőri kísérettel távoznak a vendégszurkolók a városból, így pedig minimálisra csökken annak az esélye, hogy az ellentétes csapatért szorító drukkerek fizikai kapcsolatba kerüljenek egymással.

 

A Közbiztonsági nyílt napon a ruházati és fegyverbemutató mellett egy fegyveres bűnöző elfogását is illusztrálták a gyerekeknek a rendőrök – a látványos, pirotechnikával megfűszerezett akciójelenetben egy rendőrkutya is főszerepet kapott. A rendezvény ideje alatt szakember segítségével bárki rögzíthette az ujjlenyomatait, továbbá egyebek mellett megtekinthető volt a mentő-, tűzoltó-, és rendőrautó, valamint a rendőrmotor. A sportos elfoglaltságot az ugrókötél, a darts, a kosárra vagy célba dobás biztosította, míg a déli órákban Szűcs Lajosnak, a Lombard Pápa kapusának próbálhattak gólt lőni a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!