Hétvége

2012.06.30. 05:18

Mégis szabad a gazda?

A Napló szerdai számában olvashattak arról, hogy a kormány egy hét eleji határozatával lehetőséget adott külső tulajdonosok bevonására a Balatoni Hajózási Zrt.-be. Pontosan nem azt mondták ki, hogy mostantól az önkormányzatok akár magánbefektetőknek is eladhatják az államtól kapott tulajdonrészüket, hanem meghatározták, hogy ezt hogyan tehetik.

Győrffy Árpád

A kormányhatározat az alábbiak szerint fogalmaz: "...az átvevő önkormányzatok kötelezettséget vállalnak arra, hogy az általuk az ingyenes átruházási szerződés alapján átvett részvények tulajdonjogának harmadik személyre történő
átruházása az ingyenes átruházási szerződés hatálybalépését követő 15 éven belül kizárólag az MNV Zrt. előzetes írásbeli jóváhagyása alapján történhet meg azzal, hogy a vevőnek és jogutódainak minden esetben kötelezettséget kell vállalnia az ingyenes átruházási szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésére, és azt a továbbértékesítési szerződésnek minden esetben kifejezetten tartalmaznia kell; továbbértékesítés esetén a szerződés létrejöttének feltétele az MNV Zrt. írásbeli jóváhagyása"...

Többen figyelmeztettek arra, hogy az érintett vagyont más jogszabályban közben teljes védelem alá helyezték. Valóban, a nemzeti vagyonról szóló törvény kihirdetés előtt álló módosítása szerint a parlament a "Balatoni Hajózási Zrt.-ben fennálló társasági részesedést" nevesítve betette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonban tartandó vagyonelemek közé.

Így előttem most már csupán az nem világos, hogy miért kell valaminek az eladási feltételeit meghatározni, ha egyszer egy felsőbb szerv szerint azt meg kellene tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!