Hétvége

2013.03.15. 09:36

Tíz esztendős Európa-bajnok

Olimpiai szereplésről álmodik a Kereszturi Viktória. Nem is alaptalanul.

Szabó Péter Dániel

A 10 éves veszprémi kislány a közelmúltban Európa-bajnoki címet szerzett gyermek csupasz íj kategóriában a spanyolországi Segorbe városában rendezett teremíjász kontinensviadalon. Jól tudja, az ötkarikás szereplésig hosszú még az út, épp ezért nap mint nap fáradtságot nem ismerve edz őt trenírozó édesapja, a sikerekért komoly anyagi áldozatot is vállaló Kereszturi Péter irányítása mellett.

Az íjból és a hímzett magyar címerrel ellátott melegítőből tudom, hogy jó helyen járok, amikor megérkezem a veszprémi Kossuth-laktanyával szemben található társasházhoz. A friss EB-győztes Kereszturi Viktória és édesapja, Péter már az épület előtt várnak. Ez rövid, bemutatóval egybekötött fotózást követően ülünk le beszélgetni. Rögvest megtudom, hogy a Báthory István Általános Iskola 4.a osztályában, sporttagozaton tanuló Viki csupasz íj, angolul barebow kategóriában versenyez.

Édesapjával készül a versenyekre az EB-győztes Kereszturi Viktória 

- Mindez annyit jelent, hogy nincs irányzék, hanem a nyíl hegyével célzok. A távolság függvényében fogunk alá a vesszőnek. Mások szerint nehéz, de pár év alatt meg lehet szokni - mondja határozottan a 10 éves lány, aki fiatal kora ellenére már négy éve űzi ezt a sportágat. Péter érdeklődött még az íjászat iránt, majd a lelkesedés úgymond átragadt az utódra, aki a tovább fejlődés érdekében be is lépett a veszprémi Bakony Íjász Egyesületbe. Itt Kuti Géza útmutatása alapján, édesapja irányítása mellett kezdte elsajátítani az íjászat alapjait. Nem is eredménytelenül. Elszántsága és kitartása ugyanis hamar megmutatkozott, már az első versenyein sikerrel szerepelt.

- Előny ebben a sportágban, hogy az íjász szinte azonnali visszajelzést kap a felkészültségéről, a teljesítményéről, amelyek ösztönzően hatnak és hozzájárulnak az egyre komolyabb célok eléréséhez - jegyzi meg az édesapa a ház mögötti alkalmi edzőpályán.  Alkalmi, hiszen csak a fotózás kedvéért állították fel itt a célt, apa és lánya a mindennapokban a közeli Honvéd Sportközpontban, közismert nevén a Schönherz-pályán szokott tréningezni. Itt alakítottak ki ugyanis egy 25, illetve egy 50 méteres speciális, a biztonsági előírásoknak is megfelelő terepíjász pályát.

 

Irányzék nélkül, a nyíl hegyével céloznak a barebow, azaz csupasz íj kategória versenyzői

A komoly teljesítményhez ugyanis alapos technikai képzésre van szükség. - Az alapvető célunk, hogy a lövései közel azonosak legyenek, ehhez azonban rengeteg gyakorlásra van szükség. Rendszeresen videófelvételek alapján elemezzük, s próbáljuk kijavítani a mozdulatsorban fellépő hibákat. Az MH 54. Veszprém Radarezred jóvoltából tréningezhetünk a szomszédos sporttelepen. Tavasztól őszig vagyunk szabadtéren, a téli időszakban hetente egyszer teremben gyakorlunk, de végszükség esetén a lakásban is szoktunk edzeni. Emellett pedig ott van a komoly fizikai felkészülés is, hiszen a kislány izomzatát is fel kell készíteni a kimerítő versenyekre - sorolja az édesapa, aki kérdésemre elmondja, 13 ország mintegy 200 versenyzője vett részt a közelmúltban tartott Európa-bajnokságon, amelynek a spanyolországi Segorbe városa adott otthont. Az íjászat két jelentős nemzetközi szervezete, a FITA és az IFAA, amelyek közül az utóbbi, a terep- és a teremíjászatban erős szervezet égisze alatt rendezték meg a kontinensviadalt. Egy hosszú út egyik igen fontos lépcsőfoka volt a most szerzett aranyérem, jegyzi meg Péter, majd Viki veszi át a szót és a tízéves kislányokra nem jellemző határozottsággal konkrét célt is megfogalmaz.

- Az álmom, hogy íjászként Magyarországot képviseljem az olimpián. Tudom azonban, hogy az álmok megvalósulásáért teljesíteni is kell, ezért edzünk nap mint nap apuval.  Ami egyébként a spanyolországi a versenyt illeti, a veszprémi kislány a 13 éves korig tartó gyermek korcsoportban állt rajthoz, tehát nála idősebb észt vagy épp spanyol versenyzővel is meg kellett küzdenie a győzelemért. A három napon át tartó versengésen egy lövés maximum öt pontot érhet, egy sorozatban öt lövésre van lehetőség, s folyamatos pozícióváltásokkal fűszerezve 10 méter távolságból lőttek a 40 centiméter átmérőjű lőlapra. Egy nap maximálisan 300 pontot lehetett elérni, a három nap alatt elérhető 900 pontból Viki 770 pontot ért el, amivel - nem túlzás állítani - alaposan tönkreverte a nemzetközi mezőnyt. Az eredmény új európa- és világcsúcs is egyben, a korábbi 698 volt. Fontos megjegyezni, hogy a versenyszerű íjászat a családtól is komoly anyagi áldozatvállalást kíván.

- Sajnos ma Magyarországon az íjászat ősi, nemzeti történelmi gyökerei ellenére sem egy támogatott sport. A Viki által használt barebow-íj értéke meghaladja a százezer forintot, de a középkategóriás nyílvesszők darabja is négyezer forint körül mozog. Emellett a versenyekre történő utazás és a részvétel költségeit is a versenyzőknek kell biztosítaniuk - sorolja kérdésemre az édesapa, akit azonban a nehézségek nem tántorítanak el az útról. Kislányával rendületlenül dolgozik tovább a nagy álomért, ami reményeik szerint legkésőbb 2020-ra, Isztambulban, Madridban vagy Tokióban megvalósul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!