Hétvége

2014.10.24. 12:50

Integrációés autonómia

Nemzeti integráció, autonómia és szakrális múlt címmel rendeztek konferenciát Veszprémben, a Dubniczay-palotában.

Balla Emőke

A Veszprémi Humán Tudományokért Alapítvány és a Művészetek Háza által közösen szervezett találkozó fővédnöke Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, díszvendége Duray Miklós szlovákiai magyar politikus volt. Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese megnyitóbeszédében kiemelte, nagyon fontos szerepet vállal a harmadik alkalommal Veszprémben tanácskozó konferencia, amelyre a magyarországi kutatóintézetek és egyetemek mellett minden határainkon túli régióból (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Vajdaság) is érkeztek előadók.

Herth Viktória, a Dubniczay-palota gyűjteményvezetője szólt Veszprémről és a gyűjtemény jelenlegi kiállításairól.

Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora előadásában összehasonlította a székelyföldi és a katalán autonómiatörekvések aktualitásait.

Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora, Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, és Garaczi Imre, a konferencia elnöke (Fotó: Pannon Egyetem)

Garaczi Imre, a konferencia elnöke a nemzetstratégia és nemzetpolitika térségi összefüggéseinek történelmi vonatkozásait mutatta be. Felhívta a figyelmet arra, az Európai Unión belüli kelet-közép-európai országok számára létkérdés a mihamarabbi szorosabb és hosszú távú együttműködés, mert a jelenlegi nemzetközi monetáris gazdasági erők abban érdekeltek, hogy az unió keleti része számukra gazdaságilag továbbra is kihasználható maradjon.

Plenáris előadásában Duray Miklós részletesen elemezte a magyar történelem azon korszakait, amelyekben aktuális kérdésként merült fel a nemzetegyesítés problémája, és rámutatott arra, hogy a magyar nemzet Kárpát-medencei integrációja a magyar szakpolitika legvitatottabb s egyben legelhanyagoltabb kérdésköre, ami a reformkortól számítva leginkább pártpolitikai ügyként jelenik meg. Mondhatnánk: a magyar nemzetpolitika a többpárti politika (a demokrácia) áldozata. Az autonómia értelemszerűen inkább önkormányzatiságot, a létező állam keretei közötti önrendelkezést jelenti.

A konferencia szekcióiban összesen harminchat előadás hangzott el, melyeket a szervezők a jövő évi Gizella-napokon önálló kötetben is szeretnének megjelentetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!