Hétvége

2015.07.10. 17:33

Néha a férfi viseli a szoknyát - Nem csak az esküvői ruhák divatja, a fotózási szokások is változnak

Magyarországon a párok inkább a már jól bevált, hagyományos, másoknál is megszokott esküvők mellett döntenek és nem elsősorban a költségvetés miatt.

Kekk Sára

Megyei körkép  – Magyarországon a párok inkább a már jól bevált, hagyományos, másoknál is megszokott esküvők mellett döntenek és nem elsősorban a költségvetés miatt. Persze a színekkel, dekorációval mindenki szeret variálni és van, aki egyedibb, rizikósabbnak tűnő helyszínt is bevállal és még néhány extrémebb ruha is akad.

A lányok legtöbbjének minden vágya hogy hosszú uszályos, habos-fehér esküvői ruhában vonulhasson az oltár felé. Azonban a párok egy része inkább a különlegességet helyezi előtérbe: ejtőernyős, hőlégballonos, vagy akár a víz alatti esküvő. De vannak ennél sokkal elvetemültebb ötletek, igazán extrém igények. Leggyakrabban rajongásuk tárgyának helyébe lépnének ők: lennének, vámpírok, képregény-, vagy éppen mesehősök, melyekhez nagy bátorság kell, hogy itthon valaki meg merje őket valósítani. Persze egy hagyományosabb esküvőben is rengeteg a kihívás és lehetőség, de hát mindenkinek vannak álmai. Nálunk főként a fotózási helyszínekben, illetve a ruházatban vállalnak be a párok egyedibb, szokatlanabb megoldásokat.

Mindkettővel találkozott már Vörös Ákos aszófői esküvői fényképész. - Az egyik legemlékezetesebb fotózásom résztvevője egy fiatal pár, Anita és Gábor volt. Miskolcról jöttek el azért, hogy a Balatonon készíthessünk képeket egy vitorláson. Bár nekünk, akik a Balaton mellett élünk, természetesnek tűnik, hogy a Balatonon fotózzunk, ezt azonban egyrészt kevesen engedhetik meg maguknak, másrészt pedig azért nem is olyan egyszerű egy vékony vitorláson menyasszonyi ruhában pózolni. Augusztus közepén, egy szép nyári nap délelőttjén találkoztunk és rögtön ki is hajóztunk a nyílt vízre. Izgalmasnak ígérkezett, mert egy imbolygó vitorláson fényképezni és elkerülni a vízbe esést nem olyan könynyű, mint amilyennek a képeken látszik. Szerencsére a kapitány értette a dolgát, így sikerült olyan irányt találni, aminél minden veszély nélkül tudtunk képeket készíteni. Útközben a technika ördöge megviccelt minket, így motor helyett széllel kellett visszamennünk a kikötőbe. Mivel szép időnk volt, egyáltalán nem bántuk, hogy pár perccel tovább tart a hajókázás - tudtam meg.

Anita és Gábor Miskolcról jött el azért, hogy a Balatonon készíthessenek esküvői képeket. Fotó: Vörös Ákos

Ákosnak a ruhákról is volt pár érdekes története, hiszen a menyasszonyok elég kreatívak ezen a téren is. Az utóbbi időben egyre divatosabb például a rövid szoknyás vagy épp aszimmetrikus esküvői ruha, de a színekkel is egyre merészebbek a leendő arák. Vannak, akik csak a fűzőjük szalagját, vagy a ruhához tartozó övet cserélik le az esküvő díszítéséhez passzoló színű szalagra, de a merészebbek már a ruhát nagyobb felületen díszítő csipkét is színesre varratják. Emellett előfordulnak színátmenetes, sőt, erőteljesebb színű menyaszszonyi ruhák is a szalonokban, de ezeket tényleg csak a legbevállalósabbak veszik fel egyelőre. Ennek ellenére Ákos fotózásán a vőlegény került a főszerepbe.

Nati és Ervin régóta ismerik egymást, de csak nemrég találtak egymásra. Jó barátok voltak, de elsodorta őket az élet egymás mellől, majd az újra találkozás után házasság lett a kapcsolatból. Nati közben megjárta Skóciát, innen jött a rendhagyó ötlet, Ervin skót ruhában mondta ki a boldogító igent. Április utolsó szombatján egy kicsi, de annál egyedibb esküvőn fényképeztem. A különleges viseletről én sem hallottam az esküvő hétvégéjéig. A skót szoknya hivatalos neve kilt, és azt is megtudtam, hogy a színe nem mindig pirosas ahogy ismerjük , hanem klánonként változik. A skót viselettel kapcsolatban, mondjuk, nekem is volt egy kérdésem a vőlegényhez, mégpedig az, hogy a kilt alatt ugye tényleg nincs semmi, úgy értem, alsónemű. Ervin elárulta, hogy a hagyomány valóban ez, bár ő aznap nem tartotta ilyen erősen a szokásokat.

Trash The Dress, avagy az extrém esküvői fotózás!

Ha szó szerint szeretnénk fordítani, akkor a kukába a ruhával kifejezés lenne a legjobb! De azért itt többről van ám szó! 
A TTD-képeknél nem csupán a ruha tönkretételén van a hangsúly bár az ilyen fotózásokat csak nagyon kevés ruha éli túl , a helyszínválasztás is nagyban hozzájárul a képek hangulatához. Például ilyen lehet egy vasútállomás, erdő, egy homokos part vagy egy uszoda medencéje, ahol korántsem koszolódik be a ruha úgy, hogy az a fotózást követően a kukában landolna, de ettől még megvan a különleges hangulat. Természetesen ezek a fotók nem az esküvő napján készülnek, hiszen aznap még szüksége 
van a kifogástalan ruhára 
a menyasszonynak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!