Hétvége

2016.01.21. 11:08

Mire figyeljenek az autósok télen? Staféta Varga Balázzsal

Szaller Péter azt kérdezi Varga Balázs rendőr alezredestől, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől, hogy mire figyeljenek az autósok télen.

Polgár Bettina

Varga Balázs elmondta, a megváltozott, ködös és havas időjárásra tekintettel érdemes minden gépjárművezetőnek a jármű akkumulátorát, a gumiabroncsokat, a világítást és a fékrendszert ellenőrizni, hiszen ezek nagyon fontos szerepet játszanak a biztonságos közlekedésben. Emellett hasznos kellék lehet még a jégkaparó és a jégoldó spray is.

Érdemes ellenőrizni az ablaktörlő lapátok gumírozásának állapotát, valamint célszerű figyelmet fordítani az ablakmosó folyadék feltöltésére és a páramentesítő készülék működésére. Elmondásra szerint a szakemberek 7 Celsius-fok alatti hőmérsékleten téli gumik használatát ajánlják, melyet a nyári gumikhoz viszonyítva 0,2-0,3 barral magasabb légnyomásra kell fújni. - Ha valaki hosszú útra indul, javasoljuk, hogy vigyen magával takarót, téli ruházatot, lapátot, vontatókötelet, valamint élelmiszert és folyadékot is. Célszerű úgy kalkulálni, hogy hosszabb időbe telik reggelente a jármű üzembehelyezése, illetve az útviszonyok függvényében a menetidő is megnőhet. Varga Balázs azt kérdezi Fülemile Judit zeneterapeutától, milyen hatással van az emberekre a zene.

A staféta következő vendége: Fülemile Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!