Hétvége

2016.02.26. 08:24

Bodorfa: összkomfortos község, kiváló közbiztonság

Jó ide hazajönni, mondják az elszármazottak, akik szeretteikhez vagy a községi programokra visszatérnek Bodorfára.

Tisler Anna

A település 109 lakosa nagy családként éli mindennapjait az összkomfortos községben. Kardos Róbert polgármester, aki második ciklusban, 2010. október óta vezeti a települést,, elmondta, hogy sokat pályáznak, a legtöbbet meg is nyerik. A saját erő sem okoz gondot, átgondoltan gazdálkodnak, így tartalékolni is tudnak. Az öttagú képviselő-testület számára a beruházások és a közösségi élet fellendítése egyaránt fontos.

Kardos Róbert polgármester

A közelmúlt nagy beruházása volt a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, Káptalanfával, Nemeshannyal és Gyepükajánnal közösen. A szennyvíztisztító rendszert Bodorfán építették meg. Ugyancsak a négy település közösen valósította meg az ivóvízminőség javítását szolgáló beruházást. A község, mivel nem volt adóssága, így, mint adósságkonszolidációban nem részesült település, 2,9 millió forint fejlesztési támogatást is kapott a központi költségvetésből. Az összegből 590 négyzetméternyi teljesen akadálymentesített járdát építettek. Ezzel a beruházással a település főutcájának egyik oldalán sikerült a régi járdát teljes hosszúságában felújítani, de tervezik, hogy amint lesz rá lehetőség, a másik oldalon is felújítják. A szennyvízberuházást követően az úttestet is teljes szélességében újraaszfaltozták. Mivel zsáktelepülés, átmenő forgalom nincs, ezért remélik, néhány évtizedig nem lesz vele probléma. Sikeresen pályázott a település falugondnoki autó beszerzésére is, régi autójukat egy takarékosabb, és magasabb biztonsági fokozatú új gépjárműre cserélték ki.

Faluközpont előtérben a könyvtárral és a köztéri szoborral

Bodorfán sokféle alapszolgáltatás elérhető, van vegyesbolt, könyvtár, orvosi rendelés, szennyvízcsatorna, széles sávú internet, kábeltelevízió. A 2012-ben indult Start munkaprogramban az önkormányzat hét személyt foglalkoztat. Kezdetben burgonyát termeltek, majd ezt a tevékenységet állattartással egészítették ki. Jelenleg tíz birkát gondoznak az önkormányzati tulajdonú telepen. Egyik gondozótól, Somogyi Gábortól megtudtuk, néhány hónapja dolgozik itt, és tetszik neki a feladat. Családja otthon is tartott állatokat, ért hozzá, van tapasztalata.

Somogyi Gábor az állatokat eteti

A dolgozók beosztják egymás között a feladatokat, az állatok gondozása hétvégén is ad elfoglaltságot. A takarmányt is ők termesztik. A polgármester elmondta, az önkormányzat még régebben megvásárolt egy üresen álló ingatlant, itt alakították ki a mezőgazdasági program telephelyét. A dolgozóknak nem idegen az állat tartás, hiszen faluhelyen régebben csaknem minden háznál tartottak sertést, birkát, tyúkot, néhányan még ma is tartanak valamilyen állatot, értenek az állatgondozáshoz. A program eszközbeszerzési részéből évről évre tudnak fejleszteni, traktort, kisgépeket, mezőgazdasági eszközöket sikerült eddig beszerezni. Bio és megújuló energia mintaprogramban nyolc millió forint támogatást kapott a település 2013-ban. A faaprítékkal működő kazánnal fűtik a polgármesteri hivatal, orvosi rendelő és művelődési ház épületegyüttest. Az apríték elkészítése szintén a közfoglalkoztatottak feladata.

A kistelepülésen nincs munkanélküli. Bodorfa ugyan zsáktelepülés, a buszközlekedés viszont jól meg van oldva, a lakosság a hét minden napján el tud jutni a munkahelyére, akár három műszakban is. Autóval fél órán belül három város, Devecser, Ajka és Sümeg is elérhető. A középiskolásoknak sem gond a bejárás.

Bakos Ferenc a pihenőpark kemencéjét tisztítja

A polgármesteri hivatal mögötti területen pihenőparkot építettek, szintén pályázati pénzből fa asztalokkal, tűzrakóhellyel, kemencével, napelemes kandeláberrel. Mikor ott jártunk, Bakos Ferenc  épp a kemencét tisztította. Megtudtuk tőle, már várják a tavaszt, a jó időt, hogy kiülhessenek beszélgetni, szalonnát sütni, a gyerekek játszani. A parkot nem csupán a települési rendezvényeken használják. Esténként gyakran találkoznak ott a szomszédok, az ismerősök. Játszótér nincs a községben, ezért a gyerekek is ott töltik szabad idejüket. A képviselő-testület célja az volt, hogy olyan közösségi teret alakítsanak ki, ahol minden korosztály jól érzi magát. A lakosság összetartó, az elszármazottak is szívesen látogatnak egykori lakóhelyükre.

- Minden évben falukirándulást szervezünk - mondta Kardos Róbert. - Tavaly Fertőrákoson és Nagycenken jártunk. Az egy napos kirándulásra a helybeliek és az elszármazottak is jelentkezhetnek. A kirándulás este vacsorával zárul. Nagyon jó közösség összekovácsoló esemény, szép és maradandó élmény a résztvevőknek. Augusztusban a falunap nagy esemény, ilyenkor hazajönnek az elszármazott bodorfaiak is. Télen a falukarácsony jelenti a közös élményt. Ez eredetileg nyugdíjas rendezvényként indult, de mára az egész faluközösség közös ünnepe lett.

Az új falugondnoki autóbusz

A lakosság a hétköznapokban is összetartó. A lakók körülbelül húsz százaléka egyedül élő nyugdíjas. A falugondnok és a közfoglalkoztatottak rendszeresen látogatják őket, ha kell, segítenek. A lakosság figyel egymásra, ha gyanús mozgást - idegen autót, vagy házaló embereket látnak, felfigyelnek rá, és ha szükséges, meg is kérdezik, hogy kihez, vagy milyen céllal érkezett. A településen nem is történt bűncselekmény évek óta. A körzeti megbízottal, Molnár Zoltánnal is jó a kapcsolatuk.

- Zsáktelepülésként egy úton lehet bejönni és kimenni - fogalmazta meg a polgármester. - Átmenő forgalmunk nincs. Nyugodt életet élünk, kellemes, biztonságos környezetben. Infrastruktúránk jó, a lakosság minden szolgáltatást elér, amit a modern kor megkövetel. A község képéből is látszik, nem hanyatló, elöregedő település vagyunk. Aki teheti, felújítja lakóházát, mindenki virágosít, szépíti a környezetét, nemcsak az udvarát, a ház előtti területet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!