Hétvége

2016.03.23. 16:00

Torma, a jótékony édesgyökér - Nemcsak húsvétkor előnyös a szervezetnek

Veszprém – A közelgő ünnep sztárjáról az év többi napján hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig a tüzes gyógyszer a mindennapi étrendben és a házi patikában egyaránt megállja a helyét.

Közönséges torma, csípős torma, orrtekerő torma, vízitorma. Számtalan név és fajta, ugyanaz a gyógynövény. Cakkos levelei már messziről kiszúrhatóak, a kívül barnás, belül fehér torma pedig minden ízében hasznos. Első körben honfoglaló őseink hozták magukkal, feltehetőleg a Volga környékéről. Érdekesség, hogy akkoriban a Tormás személynév fejedelmi ranggal bíró elnevezésnek számított. Napjainkban sajnos nem áll túl jól az édesgyökér szénája, hiszen nem sokan adják a fejüket reszelt torma készítésére. Igaz, ami igaz, a reszelés nagy munka, ellenben, ha már ott „csücsül” edényben, befőttesüvegben előkészítve a polcon, csak levesszük, és nyomban élvezhetjük. Szenvedéseinkért kárpótolva, a növény termesztésével nem kell bajlódnunk, ugyanis könnyen elszaporodik a kertben, ráadásul jól bírja a telet. Közeli rokonai a mustár és a wasabi, utóbbit gyakran emlegetik vízitormaként.

Az áruházakban kapható torma mind kínálatban, mind ízben messze elmarad az otthon termesztett növény ízétől, zamatától és aromájától

Készíthetjük majonézzel, ecettel vagy frissen reszelve a torma konyhai felhasználása szinte kimeríthetetlen. Elsősorban vendégváró fogásokhoz, hidegtálakhoz ajánlott, de készíthetünk belőle szószt, sőt krémlevest is.

Egészségügyi hatását tekintve elősegíti az emésztést, étvágygerjesztő, vizelethajtó hatású. Csípős kedvencünk támogatja továbbá az epék működését, serkenti a szervezet természetes gyógyító folyamatait, elpusztítja a baktériumokat, valamint csillapítja a köhögést. Hosszú távon fogyasztva szabályozza a vérnyomást, gyógyítja az ereket, sőt, lábgomba ellen is hatásos.

Zsebkendőket előkészíteni, és indulhat a tormareszelés!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!