Hétvége

2016.09.23. 19:01

Kubik Anna a Tolnay Klári-díjat vehette át

A színészet a személyiség erején, a gondolkodásmódon múlik, ekkor dől el, ki marad fenn a rostán és az emlékeinkben – mondta az Ősiből származó Kubik Anna, aki a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Tolnay Klári Művészeti Díjban részesült, melyet a hétvégén vehetett át a Nógrád megyei Mohorán található Tolnay Klári Emlékházban.

Varga Róbert

A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége tavaly adta át először a legendás színművésznőről elnevezett elismerést, ugyanis 2015-ben lett volna Tolnay Klári 100 éves. Akkor Vándor Éva Jászai Mari- és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színész kapta a díjat. Idén Kubik Anna Kossuth- és Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművésznek adták Mile Ibolya keramikusművész gerlét ábrázoló alkotását. Ez a madár volt Tolnay Klári kedvence.

- Bemutatkoztunk egymásnak, de nem játszottam soha együtt Klárikával. Ő egy nagyon kedves, óriási színészegyéniség volt. Elbájoló személyisége, eleganciája, szépsége, vele született ösztönös tehetsége adta azt a titkot, hogy ma is emlékezünk rá.

A mi pályánk törékeny és mulandó, csak pillanatokig hat, s soha nem tudni, hogy mi marad utánunk, milyen nyomokat hagyunk az emberekben. A színészet hatása a gondolkodásmódon és a személyiség erején múlik, ekkor dől el, ki marad fenn a rostán és az emlékekben. Ilyen erőt birtokolt Tolnay Klári, Sinkovits Imre, Bessenyei Ferenc, Kállai Ferenc és a többi magyar színészóriás. Belső energia szükséges ahhoz, hogy valaki maradandóan meg tudjon jelenni a színpadon, bátran képviselje a szerepét, annak többrétegűségét, tartalmát, gondolatait, üzenetét - mondta a színművésznő, aki szerint a mai felgyorsult, változó világban igazi kincs az, ha gondolunk a nagy elődökre, példaképekre és ápoljuk emlékeiket, ahogy ezt teszi a mohorai alapítvány is. A szerveződés most Tolnay Klári Kulturális Díjjal jutalmazta a balatonkenesei Gyenge Katalint. Ő immár több mint 22 éve kíséri figyelemmel és támogatja a művésznő szellemi hagyatékának gondozását.

Kubik Anna: Belső energia szükséges ahhoz, hogy valaki maradandóan meg tudjon jelenni a színpadon  Fotó: Varga Róbert

Kubik Anna szerint fontosak a mecénások, az önzetlen segítők. Útmutató ez a felnövekvő színészgenerációnak is, akik közül többen már nem tudják, ki volt Dayka Margit, vagy épp Ruttkai Éva. A színművésznő számára most azért is különleges megtiszteltetés ez a díj, mert jelenleg a debreceni Csokonai Színház Szélfútta levél című produkcióját próbálja. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára készülő lírai dokumentumjátékot Mensáros László naplója és emlékezései alapján Falusi Márton írta. A Csikos Sándor rendezésében készülő előadásban az idős Mensáros Lászlót Szilágyi Tibor, Tolnay Klárit pedig Kubik Anna alakítja.

A cselekmény fő vonala Mensáros László 1956-os szerepét idézi, ő volt a forradalmi bizottság elnöke. Perbe fogták és elítélték. A börtönszínházi történeteket Tolnay Klári emlékezéseiből ismerjük.

- Tolnay Klári a forradalom miatt elítélt Darvas Iván felesége volt, de jó barátságot ápolt Mensáros Lászlóval is. Megjeleníteni, megidézni őt a színpadon izgalmas és megtisztelő feladat. Most különösen, ezzel a szép gerlével a birtokomban. Tolnay Klári szárnyakat adhat - tette hozzá a színművésznő.

- Amit én otthonról hozhattam, az tényleg ősi értékrend, a családi tűzhely melege, az erő, a tartás, amelynek köszönhetően soha nem kellett kérnem szerepet. Nekem valóban ez a szülői ház, hiszen ott születtem, nem kórházban - mondta a közelmúltban a Prémium magazinnak Kubik Anna, aki a Veszprém megyei Ősi-ből származik. A színművésznő 1957. január 8-án született. A Magyar Művészeti Akadémia tagja.
Díjai: Jászai Mari-díj (1986), Érdemes Művész (2002), Magyar Örökség-díj (2007), Kossuth-díj (2011). Kubik Anna 1981-ben végzett Kazimir Károly és Iglódi István tanítványaként, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, utána a Művész Színház, végül a Thália Színház művésze volt. 1999-től ismét a Nemzeti Színház, majd 2000-től a Pesti Magyar Színház művésze volt. Vendégművészként játszott az új Nemzeti Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Soproni Petőfi Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a székesfehérvári teátrum és a veszprémi Pannon Várszínház előadásaiban. Szenvedélyesség, elegancia, líraiság vegyül játékában. Kazinczy-díjat is kapott, az egyik legszebben beszélő magyar színésznőnek tartják. A most indult M5 csatornán heti műsort kapott, melyben a szép beszédre is felhívja a figyelmet. Szívesen vállal pódiumszerepet, versmondása kiemelkedő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!