Hírek

2009.01.15. 03:29

Ónos eső tükörjéggel

<b>Ajka, Pápa, Veszprém</b> - A nagyobb városokban - a pontos előrejelzésnek köszönhetően - készültek a várható vészhelyzetre, az ónos eső első cseppjeivel együtt a szóróautók is megindultak szerdán.

Munkatársainktól

Ajkán az Avar Ajka Kft.-nek tegnap a síkosság bőven adott munkát. Varga Károly ügyvezető szerint a napközbeni mínusz négy fok és a folyamatosan zuhogó ónos eső nehezítette a helyzetet. Reggel hat órától dolgozott az összes gép és alkalmazottjuk. 

Fennakadás nélkül szórták sóval az utakat. Érdesítésre fűrészport is használnak, a lefagyott jégréteget azonban csak a só képes feloldani.

- Szervezetten halad a munka, akkor is, ha most nem rózsás a helyzet - mondta Varga Károly a déli órákban. 

Fontossági sorrendben elsőként az autóbusz-forgalmat biztosítják, a mentők és a rendőrség útvonalán takarítanak, majd az intézmények is sorra kerülnek. Az utak közül a főbb útvonalak élveznek elsőbbséget, aztán a városhoz kapcsolódó településrészek következnek. 

Hozzátette, az emberek többsége a rendkívüli helyzetnek megfelelően közlekedik. Az ajkai középiskolák egy részébe gond nélkül megérkeztek a tanulók, néhány helyen azonban késések is előfordultak. A pedagógusok arra is figyelnek, hogy a bejáró diákok időben és biztonságban hazaérjenek. 

A Fekete-Vörösmarty iskolában a felsőbb tagozaton sok a vidékről ingázó tanuló, ők elkéstek, de ez nem okozott fennakadást a tanításban. Aki akar, az idő előtt hazamehet, a kisebbekkel kapcsolatban pedig szükség esetén a szülőkkel egyeztetnek a pedagógusok, hogy mindannyian időben hazaérjenek. 

A Szent-Györgyi iskolások a tanítás kezdetére megérkeztek az intézménybe, amely a többi középiskolához hasonlóan folyamatos kapcsolatot tart a Somló Volánnal, hogy amint a járatok zavartalanul elindulhatnak, a vidéki gyerekek hazamehessenek, akár az óra vége előtt is. 

A Bercsényi iskolából elkésett néhány vidéki tanuló reggel, de haza csak akkor mehetnek, ha biztonságos a közlekedés. A Bródy iskolába főként a Városlőd felől érkezők jutottak el nehezebben reggel. Amint azonban a közlekedés engedi, délután korábban hazaengedik a diákokat.

A rendkívüli időjárás, a hajnal óta tartós ónos szitálás Pápán és környékén is rendkívül megnehezítette a közlekedést. A távolsági autóbuszok közül többet el sem indítottak, illetve a helyi járatok is csak nagy késéssel közlekedtek. A városban tanuló, vidékről bejáró tanulók közül többen otthon maradtak vagy késve érkeztek meg az iskolákba. 

Unger Tamás,
a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy a beérkezett vidéki tanulóknak - amennyiben a Volán nem tudja indítani a délutáni járatokat hazafelé - az intézmény kollégiumában biztosítanak éjszakai szállást és meleg ételt. 

Németh Tamás
tűzoltóparancsnok három kisebb balesetről, árokba csúszásról adott tájékoztatást. Kamion, illetve személyautók sodródtak le az útról Bakonyjákó, Mezőlak és Béb térségében. Személyi sérülés nem történt. A Bakony Volán pápai ügyeletén elmondták, hogy a reggeli órákban több vidéki járat kimaradt, illetve késett. A járatok délutáni indítása is bizonytalan. 

A gróf Esterházy kórházban is megnőtt a betegforgalom, közel harminc, a síkos utak számlájára írható, kisebb-nagyobb sérülés történt reggel. A kórház vezetése intézkedett, a szerdán hazaengedhető betegek bent maradhatnak, ha hazautazásuk nem megoldott - mondta el dr. Vörös Ibolya igazgató.

Bánhidi László, a városgondnokság vezetője elmondta, hogy a hajnali óráktól dolgoznak Pápa útjain, járdáin. 

Gyalogmunkások sózták a veszélyes területeket, járdákat, buszmegállókat, lépcsőket, illetve sószóró teherautók járták a várost. Egy-egy területre többször is vissza kellett térniük az újrafagyások miatt. Ebéd után a kását és a mellékutakat takarít- ják. Az autósok fegyelmezetten viselkedtek, szerda reggel a városban szinte alig volt forgalom. 

A városgondnokság dolgozói tegnap a megtisztított utakat, járdákat alásózták, hogy megelőzzék a további fagyásokat.

Öt nagy teljesítményű úttisztító és szóróautóval, nyolc járdatakarító géppel és valamennyi hadra fogható emberével kezdte meg a síkosság elleni védekezést tegnap hajnalban a megyeszékhelyen a Közüzemi Szolgáltató Zrt. kommunális üzeme. 

Erről tegnap délelőtt sajtótájékoztatón számolt be az üzem vezetője. Gősi Zoltán elmondta, előre készültek a várható vészhelyzetre, az ónos eső első cseppjeivel együtt a szóróautók is megindultak. 

Elsőként a fő közlekedési utakat, a helyi járatok vonalait kezdték el tisztítani, ezzel három, három és fél óra elteltével végeztek. Ennek köszönhető, hogy a megyeszékhelyen nem bénult le a helyi járati buszközlekedés. A nap folyamán azonban ezt még kétszer, háromszor megismétlik. 

Ezt követte a mellékutak tisztítása, tegnap délelőtt 11-kor ezt is elkezdték, tíz, tizenkét óra alatt ezzel is végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!