Hírek

2009.01.30. 03:29

Standolás - Szűkíti a választékot

<b>Megyei körkép</b> - A vendéglátásban érdekelt szakmai szervezetek, szövetségek a napi standolás bevezetése elleni tiltakozásul csökkenteni kívánják az égetett szeszek kínálatát.

Tremmer Tamás

Egységes és elszánt akaratot tükröz a vendéglátói érdekképviseletek közös fellépése. Mindezt január közepén közös sajtótájékoztatójukon is demonstrálták. 

Elhangzott, sajátságos módon fognak tenni a jogszabály módosítása ellen, jelesül csökkentik az italkínálatukat. 

A vendéglátói érdekképviseletek azt ajánlották tagjaiknak, hogy február elsejéig, a napi standolási kötelezettség hatálybalépéséig fokozatosan csökkentsék 50 százalékkal az égetettszesz-kínálatukat, így tiltakozva az új jogszabály ellen.

Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munka-adók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy a vendéglátóhelyeken naponta ellenőrzik készleteiket, de ez nem felel meg a jogszabályban előírt standolásnak, ami napi teljes leltárt tenne szükségessé. 

Szerinte a vélelmezhetően a szeszipari szövetség ösztönzésére a törvénybe bekerült szabályozás - azaz a napi standolás - nem alkalmas a feketegazdaság elleni küzdelemre, illetve nem jelent többletbevételt a költségvetésnek. (A szeszipari szövetség közleményben tiltakozott a vád ellen.) 

Szerinte a feketegazdaság ellen a számlaadási kötelezettség szigorúbb ellenőrzésével, továbbá a hamis áruk forgalomba hozatalának megakadályozásával kell hatékonyan fellépni. 

Ezzel egyetértett Bu-day Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke is, hozzátéve: a jogszabály gyakorlatilag végrehajthatatlan, mivel a munkaidőből 1-1,5 órát is elvehet, és a jogszabály végrehajtása havonta jelentős többletkiadást okoz a vállalkozóknak. 

Háber Tamás,
a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke azt kezdeményezte, hogy a vendéglátó-ipari vállalkozások 50 százalékkal csökkentsék égetettszesz-kínálatukat február elsejéig, és erről az intézkedésről látható helyen tájékoztassák a vendégeket. 

Pataki János,
a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke úgy vélekedett, meg kell alkotni az érdekképviseleti törvényt, hogy ne fordulhasson elő: az érintettek megkérdezése, véleményezése nélkül hoznak róluk jogszabályi rendelkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!