Hírek

2009.02.04. 03:28

Ad-e munkát az irigyelt város?

<b>Balatonfüred</b> - Az elmúlt néhány évben a sikeres pályázatok révén több milliárd forint áramlott Füredre, a város fejlődése nemcsak dinamikus, de látványos is, és egyre inkább úgy tűnik, irigylésre méltó a térségben.

Martinovics Tibor

A településfejlesztés ezzel korántsem áll le. Jelenleg a reformkori városrész közel kétmilliárdos rehabilitációja zajlik, amely az egész balatoni régió egyik emblematikus projektje, és több jelentős, tervezett beruházásnak is kész a pályázata. 

A közép-dunántúli régióban elsőként a Balaton-parti településen kezdődhet el az unió kiemelt beruházásokat támogató programjának megvalósítása. A Balaton-part Ékköve elnevezésű közel kétmilliárdos városrehabilitációhoz az önkormányzat 270 millió forinttal járul hozzá. 

A pályázat révén megújul több, a reformkori városrészben lévő műemlék, illetve a helyi védelem alatt álló villaépület, és új kulturális turisztikai funkciót kapnak. 

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programjának keretén belül zajló városfejlesztésnek ez év végére kell elkészülnie. Ezzel a város foly- tatja, illetve befejezi a reformkori városrész évekkel ezelőtt szintén uniós forrásból már részben megvalósított rekonstrukcióját. 

Dr. Bóka István
polgármester több fórumon is kiemelte: a projekt egyik fő célja, hogy a széles partneri együttműködés segítségével a Balaton északi részén ne csak lokálisan, hanem régiós szinten is erősödjön a turisztikai ágazat. 

A második nemzeti fejlesztési terv elsősorban a kulturális turizmusra koncentrál, így nem csupán a patinás, jelentős történelmi múlttal rendelkező településrész felújítása történik meg, hanem, igazodva a kor elvárásaihoz, új kulturális és turisztikai funkciókat is kapnak a műemléki épületek. 

Olyan beruházások valósulnak meg, amelyeket a magántőke valószínűleg nem finanszírozna.

A városrész rehabilitációja nem mellesleg több mint húsz új munkahelyet teremt - ez az utóbbi évek legjelentősebb ilyen jellegű fejlődése a városban -, amire igen nagy szükség van, hiszen a településen elég magas a szezonális munkák aránya. 

Hamarosan elkezdődik az arácsi városközpont Norvég Alap finanszírozta rehabilitációja (200 millió forint), ez három új munkahellyel jár majd, májusra elkészülhet a füredi elkerülő út még hiányzó szakasza (250 millió), illetve a szakorvosi rendelő akadálymentesítése (12 millió). 

A város már beadta a pályázatát a településközpont és a vásárcsarnok rehabilitációjára (650 millió), egy új szociális komplexum megépítésére (230 millió), ezeknél a projekteknél is lehet számítani a városi munkalehetőségek bővülésére.

A jövő nagy fejlesztési tervei között szerepel az egykori Huray piac területének hasznosítása, ahol az elképzelések szerint egy színháztermet is felölelő kulturális központ létesülne, valamint a rendőrség alatti, mintegy négy és fél hektáros területen egy oktatási, kutatásfejlesztési központ építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!