Hírek

2009.02.23. 03:28

Azonnali munka, jó pénzért

<b>Budapest</b> - A mérnökök majd kétharmada már tanulmányai alatt elhelyezkedett, az egy hónapon belül álláshoz jutók aránya 65,1 százalék volt - derül ki a Műegyetem diplomásainak elhelyezkedési esélyeit taglaló felmérésből.

Balla Emőke

A Műegyetem három éve végzett mérnökeit kérdezve, az egykori hallgatók 75 százalékának az a véleménye, hogy jól választottak, szakmájuk a legnagyobb elismertségnek örvend vagy a jól elismert szakmák közé tartozik. 

A természettudományi, a villamosmérnöki és az informatikai kar végzettjei vélték úgy leginkább, hogy szakmájuk megfelel ennek a kritériumnak, míg a gazdaság- és társadalomtudományi karon végzettek a legkevésbé. 

Az egykori diákok az elhelyezkedésben a legnagyobb segítséget az ismerősöktől, családtagoktól kapnak. A gazdaság- és társadalomtudományi kar hallgatóinak negyede viszont a Műegyetemi állásbörze segítségével talált állást. 

A 2006-os évfolyam az egy évvel korábbi végzősökhöz képest mintegy 36 ezer forinttal alacsonyabb reálbérről számolt be, a legnagyobb mértékű romlás az építészmérnökök jövedelménél volt. 

A felsőfokú tanulmányok alatt a hallgatók 96,5 százalékát támogatta anyagilag a családja. Állami támogatásban a volt hallgatók 78,2 százaléka részesült, munkajövedelemről 47,3 százalék tett említést. 

A végzettek legnagyobb részének angol nyelvből van igazolt nyelvtudása, a 2006-ban diplomát szerzettek 81,5 százaléka beszél angolul közép- vagy felsőfokon, ugyanilyen szintű nyelvtudása van német nyelvből a válaszadók 51,7 százalékának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!