Hírek

2009.02.19. 03:29

Ezeréves megye

<b>Veszprém</b> - A megyei önkormányzat má- sik három megyével összefogva egy éven át ünnepli létezésének ezredik évfordulóját.

Győrffy Árpád

Az évfordulót Szent István király egy Sólyban kiadott oklevelére alapozzák, amely írásos emlékként először említi a megyéket, Veszprém mellett Fejér, Pest (Visegrad) és Zala (Colon) megyét is. 

Az ünnepség megyei koordinátora, Talabér Márta alelnök elmondta, az érintett oklevél valószínűleg megsemmisült az ezer év során, de a történészek későbbi iratok alapján tudnak a keletkezéséről. 

Az évforduló nemcsak az oklevélen szereplő négy megyének, hanem a magyar megyerendszernek is első írásos említése. A négy megye közgyűlése méltó módon szeretne megemlékezni a különleges évfordulóról. 

Május 23-án Sólyban együttes ünnepi megyegyűlést tartanak, amelyen közös határozatban tesznek hitet az ezeréves magyar megyerendszer, a Szent István-i örökség megtartásáról. 

A négy megye elnöke emlékfát ültet az Árpád-kori templom melletti ligetben, a templom padozatába pedig elhelyeznek egy emlékdobozt. A másik három megye önállóan is tart majd ünnepi megyenapot. 

A évforduló kapcsán közös emlékérmét is kibocsátanak megyénként 500-500 példányban. Az ezüstözött bronzból készülő érmék egyik oldala közös lesz, a másik oldalát az érintett megye címere díszíti. 

Egy-egy példányt kapnak a megye települései is. Talabér Márta elmondta, a sólyi megyegyűlést színes közönség- programok egészítik ki. Az egész éven át zajló ünneplést kiterjesztik az egész megyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!