Hírek

2009.03.05. 03:29

A települések jövője - Sok területen kellene változtatni a jobb működésért

<b>Megyei körkép</b> - Minden településnek legyenek képviselői, de kevesebben a mostaninál, véli <em>Raffay Béla</em> salföldi elöljáró. Szerinte falujának négyfős testülete is nagyobb a kelleténél. A képviselők díjazásával kapcsolatban nincs egyértelmű álláspontja.

Győrffy Árpád

- Kellene a díjazás, mert a polgármester és a képviselők idejüket, energiájukat fordítják a falu ügyeire. Másik oldalról azt gondolom, káros lehet, mert így sokan csak megélhetési célból akarnának képviselősködni.

Szerinte igazán spórolni a hivatalokkal lehetne.

- Kétezer lakos körül látom azt a méretet, amiért már érdemes önálló apparátust működtetni. A Káli-medence községei például optimálisan alkothatnának egy olyan településegyüttest, amelynek közös a hivatala, miközben minden falu önállóan dönt a saját dolgaiban. 

Persze biztosítani kell, hogy lakóhelytől függetlenül mindenki gond nélkül intézhesse ügyeit. Ottó Péter szerint a mára kialakult kistérségi rendszer sok pozitívumot hordoz, ugyanakkor már most korrekcióra lenne szükség egyes területeken. 

- Több olyan önkormányzati feladat van, amit hasznosabban el lehet végezni közösen. Ezek egy részét már most is a kistérségi társulások látják el, de még másokat is be lehetne vonni. 

Az adott szolgáltatást igénybe vevőkre, a finanszírozásra és az optimális döntési rendszerre és az eddigi tapasztalatokra figyelemmel tisztázni kellene, melyek lehetnek egy-egy kistérség településeinek közös ügyei, tennivalói.Ugyanakkor korrekcióra is szükség lenne. 

Például az iskolák társulásainál fölösleges a kistérségek bekapcsolása a plusztámogatások igénylésébe, hiszen azt az intézmények vagy az érintett önkormányzatok ugyanúgy elvégezhetnék, ha nem a működtetési forma, hanem az igénybevevők alapján határoznák meg a modellt. 

Hosszú távon gondot okozhat az is, hogy egyes támogatásokat csak az együttműködés elindítására adnak a központi költségvetésből. Az ösztönzésre szükség van, de a hosszú távú stabilitás érdekében a kiszámíthatóságot is biztosítani kell - véli Ottó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!