Hírek

2009.08.19. 02:29

Az önálló élet esélye - Újabb lépések az értelmi fogyatékos fiatalokért

Tapolca - Az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) megyei egyesülete szeptembertől Ajka, Sümeg és Tapolca után Veszprémben is létrehoz egy önérvényesítő csoportot.

Kiss Nikolett

A csoport célja, hogy a fogyatékkal élő fiatalokat felkészítse a saját véleményük hatékony és más emberek számára elfogadható közlésére - tudtuk meg az egyesület megyei elnökétől, országos alelnökétől. 

Horváthné Somogyi Ildikó
lapunknak elmondta, hogy az 1998-ban létrejött egyesület továbbra is azon dolgozik, hogy a fogyatékkal élők érdekvédelmét biztosítsa, jogait képviselje annak érdekében, hogy könnyebben beilleszkedjenek a társadalomba. 

Tapolcai telephellyel rehabilitációs munkahelyet hoztak létre, ahol közel ötven megváltozott munkaképességgel és enyhe fogyatékkal élő személy dolgozik napi hét órában. 

A súlyosabb fogyatékosok pedig két éve járnak a nappali intézménybe. Ott a mindennapos fejlesztés mellett intézményen belüli foglalkoztatás keretében napi öt-hét órában dolgoznak. 

- Támogató szolgálatunk segítségével a térségben élő fogyatékos személyek számára az önálló életvitel lehetősége adott, segítségével a különböző szabadidős, oktatási és nappali intézmények szolgáltatásai is elérhetővé válnak. Munkánk során különböző programokat szervezünk tagjainknak. 

Integrált nyári táborokat, kirándulásokat, heti rendszerességgel sport- és klubfoglalkozásokat, zene- és táncterápiákat. 

Konferenciákra és lovas terápiára, fesztiválokra járunk. Idén már negyedszer voltunk Malmőben, az egész ország területéről vittünk ki súlyos sérült fiatalokat, jövőre pedig szeretnénk viszonozni vendégszeretetüket. 

Pillanatnyilag a támogatott döntéshozatal projekten dolgozunk - mondja az elnök asszony. Hozzáteszi, hogy a veszprémi Kossuth utcában májusban nyitott irodájuk is azt segíti, hogy a fogyatékosok közelebb kerüljenek a számukra nehezebben elérhető szolgáltatásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!