Hírek

2009.09.02. 02:29

Jó a bakonyi krumpli - Harmadával többet adhat az öntözött terület

Megyei körkép - Egyik alapvető élelmiszerünk a burgonya, melynek megyénk régebben egyik legelismertebb termőterülete volt, ami mára alaposan lecsökkent.

Varga Ibolya

A korábbi nagyüzemek területén létrejött újabb gazdaságokban a burgonyatermesztés erősen visszaszorult, sokban néhány hektárnyira zsugorodott vagy meg is szűnt. Egy időben a kisebb magángazdaságok még pótolták a kiesett területeket, különösen Kerta környékén, az utóbbi időben már sokban szinte kizárólag saját, családi fogyasztásra termesztik a krumplit. Maradtak még egyes területek, mint Olaszfalu, Zirc, Borzavár, Nagyvázsony környéke, ahol szerencsére még mindig sokan próbálkoznak ezzel a növénnyel, de a termelési kedvüket erősen befolyásolja a csekély és sok esetben hullámzó jövedelmezőség.

Olaszfaluban például Menczel Zoltán nem adta fel, hétfőn gyűjtötte be az egyhektáros területéről a termést. A minőséggel elégedett, a mennyiséget jó közepesnek ítéli. Vannak hagyományosan visszatérő vevői, de másoknak is jut bőven a termésből.

Ennek a térségnek a legnagyobb termelője az ország más vidékein is jegyzett Bakony Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet. A korai fajtákat már betakarították, most a közepes érésűek vannak soron - tudtuk meg Borisz Imre kerületvezetőtől. 

A gazdaságban fénykorában több mint 500 hektáron termeltek burgonyát, ma összesen 150 hektáron teszik ezt. Ebből 30 hektár a vetőburgonyáé, 20 hektár a tagoknak gondozott terület és 100 hektárnyi ipari burgonya a chipsüzem számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!