Hírek

2009.09.15. 02:28

Összefogás a vevőkért - Civilek fogyasztóvédelmi kampánya

Veszprém - Párbeszédre, összefogásra hívja a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület mindazokat, akik tudatos fogyasztói magatartással példát mutatnak, s ennek széles körű kialakításáért tenni akarnak. A kampányról a minap tartottak sajtótájékoztatót.

Nagy Terka

Ezt stílszerűen a plazában rendezték meg. A fogyasztóvédelmi kampányban az egyesület a terület szakértőivel, civil szervezeteivel, a békéltető testülettel, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal dolgozik együtt. 

Ez utóbbi szervezet közép-dunántúli regionális felügyelőségének igazgatója, dr. Somogyi István úgy vélte, az a legvédettebb fogyasztó, aki ismeri és érvényesíteni is tudja jogait. 

Az Európai Unió szabályozásával összhangban lévő hazai fogyasztóvédelmi intézményrendszer három pillérre épül: az állami és önkormányzati pillér mellett egyre jelentősebb szerepet kapnak a szakmai civil szervezetek. 

A 2007-2013 közötti időszakot magában foglaló III. Fogyasztóvédelmi politika prioritásai között szerepel az erős és hatékony állami szerepvállalás mellett a tudatos fogyasztói magatartás elősegítése és a civil szervezetek szerepének erősítése. 

Társadalmi szervezetek keretén belül működnek a megyei fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák, ezen szervezetek delegálják tagjaikat a békéltető testületekbe és fontos szerepet töltenek be a fogyasztók tájékoztatásában, valamint oktatásában. 

Tevékenységüket széles társadalmi bázison, a nyilvánosság erejének kihasználásával, egyre hatékonyabban végzik - ismertette a szakember.- Közvélemény-kutatás, témavizsgálat és lakossági fórumok során összegyűjtött fogyasztóvédelmi problémákra válaszolva kívánjuk a tudatos fogyasztói magatartást megerősíteni kiadványokkal, iskolai foglalkozásokkal, tájékoztatókkal. 

Mivel mindenki fogyasztó, fontosnak tartjuk az összefogást a fogyasztóvédelmi szervekkel a hatékony jogérvényesítésért - mondta dr. Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke. 

Fogyasztóvédelmi kérdésekkel, témákkal a Csalán egyesület tanácsadójához lehet fordulni a fogyasztovedelemcsalan.hu e-mail címen, s előzetes telefonos bejelentkezést követően az egyesület irodájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!