Hírek

2010.04.19. 21:07

Megmentett vérvételek

Balatonfüred - Egy új minisztériumi rendelet miatt a laborvizsgálatok terén irracionális helyzet alakulhatott volna ki a városban és kistérségében. A felek megállapodtak, változatlan formában működik tovább a rendszer.

Martinovics Tibor

Az új rendelet szerint a kistérséghez tartozó mintegy huszonegyezer lakos laborvizsgálatait a füredi rendelőintézetben, illetve a szívkórházban végezték volna el.

A város részéről ez elfogadhatatlan volt, hiszen lettek volna olyan betegek, akiknek a rendelőintézeti vizsgálatok után egy egyszerű vérvételért a szívkórházba kellett volna menniük, ami további időveszteséget és fáradságot okozott volna a betegeknek - vélekedik dr. Ács Károly.

A füredi rendelőintézet igazgatója ezért egyeztetést kezdeményezett a regionális tisztiorvosi szolgálat, illetve a laborvizsgálatokat végző Future Lab részvételével. A felek Bujdosó László regionális tiszti főorvos közreműködésével és támogatásával megállapodtak abban, hogy a zavartalan betegellátás érdekében nem változtatnak a meglévő helyzeten.

Mindenképpen örömteli tehát a megállapodás. Ezzel együtt sok kritika éri a jelenlegi rendszert is, a füredi térségben esetenként 7-10 napot is kell várni egy-egy vérvételre, amit a betegek sem vesznek jó néven.

Érzékeljük mi is a várólisták meghosszabbodását, erről is tárgyaltunk. Be kell látnom, valóban alulfinanszírozottak a laborvizsgálatok, emiatt nőttek a várólisták, sőt ebben a térségben még nem is rossz a helyzet, több területen jóval többet kell várni a vizsgálatokra - tette hozzá Ács Károly.

Ennek ellenére a várólisták csökkentése érdekében tovább folytatják a tárgyalásokat. A Future Lab már most növelte a napi ellátási korlátot, azaz kissé felgyorsulhatnak a laborvizsgálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!