Hírek

2010.09.23. 10:52

Már nyomtatják a szavazólapokat az Állami Nyomdában

Budapest - Már nyomtatják az októberi önkormányzati választás szavazólapjait az Állami Nyomdában. A szavazólapokat és egyéb kellékeket jövő héten szállítják ki - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) szóvivője, Jackli Tamás csütörtökön a nyomdában, ahol bemutatták a dokumentumok előállítását.

MTI

Az Állami Nyomda budapesti géptermeibe és csomagolócsarnokába azért engedték be az újságírókat, hogy meggyőződhessenek arról, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek az önkormányzati választási papírok, illetve azokat miként csomagolják, "dobozolják" szavazóköri bontásban.
   
Az Állami Nyomdában a főváros és tíz megye szavazólapjait nyomtatják, körülbelül 5.800 féléből összesen körülbelül 17 millió darabot. A többi kilenc megye (Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar,  Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém) maga végzi a szavazólapok nyomtatását 130 tonna, az Állami Nyomdában készített és biztonsági jelekkel ellátott papírra, vagyis minden szavazólap ugyanazokat a biztonsági elemeket tartalmazza, függetlenül attól, hol nyomtatták rá a jelöltek nevét.
   
Az októberi önkormányzati választáson több mint tízezerféle szavazólapot kell készíteni: polgármester-jelöltit, a tízezer lakos alatti településeken úgynevezett egyéni listás szavazólapokat, a tízezernél nagyobb településeken egyéni listás szavazólapokat, valamint megyei listás szavazólapokat, fővárosi listás szavazólapokat és főpolgármester-jelöltek szavazólapját.
   
A 72 tonna papír felhasználásával készülő 17 millió szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket hétfőtől szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve a helyi elosztó központokba.
   
Az önkormányzati választáson mintegy 8,2 millió, választásra jogosult ember szavazhat. Összesen 30 millió szavazólapot gyártanak. A megyei jogú városokban élők két szavazólapot kapnak, minden más településen hármat, a fővárosban pedig - a főpolgármester-választás miatt - négyet.
   
A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket 12.367 felé csomagolják és így juttatják el a szavazókörökbe, ehhez 19.539 dobozt használnak fel, amelyek - ha egymás mellé tennék őket - Kőbányától, a nyomdától Óbudáig érne.
   
A szavazólapok és borítékok mellett a kiszállítanak további 124 kilométer (vagyis a Budapest-Győr távolságnak megfelelő hosszúságú) nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat) és 124 ezer tollat. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz, de a választók akár a sajátjukat is használhatják a voksolásnál.
   
A dobozok kiszállításához a teherautóknak annyit kell menniük összesen, mintha körbeautózták volna a Földet, azaz több mint 44 ezer kilométert.
   
Az Állami Nyomdában készült szavazólapok közül a legkisebb A/5 méretű, a legnagyobb 21x84 centiméteres (azaz három darab A4-es méretű), mint például Túrkevén és Felsőzsolcán, ahol 45-45 jelölt szerepel az egyéni listán.
   
Egy szavazólapból a legkevesebbet kisebbségi szavazólapból készítik, mindössze 40 példányt - például Iklóbödörce, Lasztonya és Lipseszentadorján kisebbségi választására -, a legtöbbet pedig a fővárosi listából nyomtatják, 1,481 milliót.
   
A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, a biztonsági jelek idén először a szavazólap hátoldalán lesznek. Az UV-festék egyebek mellett a választás évét, 2010-et mutatja az UV-lámpa alatt.
   
A dobozok kiszállítása hétfőn indul, csütörtök délig minden településre eljutnak a szavazóköri kellékek és nyomtatványok.
   
A választás nyomdai költsége körülbelül 800 millió forint.
   
1989 óta az Állami Nyomda nyomtatta az összes országos választás szavazólapjait, azaz - a fordulókat is figyelembe véve - 32 választáshoz készítette már a nyomdai anyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!