Hírek

2010.09.30. 10:59

Orbán: vasárnap a kormány munkáját is értékelik a szavazók

Nyíregyháza - Orbán Viktor szerint a vasárnapi önkormányzati választás egy véleményező, értékelő szavazás lesz, "ilyenkor ugyan helyi ügyekről döntünk, de szavazunk javarészt a kormányról is".

MTI

A miniszterelnök csütörtökön Nyíregyházán ennek kapcsán arról is beszélt, hogy a kabinet a kormányoldal jelöltjeinek nagyarányú győzelme esetén tudja a változtatások terén elkezdett munkát még gyorsabban folytatni.

A kormányfőt csütörtökön a megyeházánál fogadta Kovács Ferenc, a Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelöltje, Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a pártszövetség önkormányzati képviselőjelöltjei. Orbán Viktor és kísérete - újságírók gyűrűjében - rövid sétát tett a belvárosban; többen kézfogással üdvözölték, aláírást is osztott.
   
A párt kampányirodája előtt közel kétszázan fogadták tapssal a miniszterelnököt, aki a jobb láthatóság kedvéért egy köztéri padra felállva beszélt, az önkormányzati választás április óta megváltozott szabályaira emlékeztetve a jelenlévőket.
   
Figyelmeztetett arra, hogy szombaton már nincsen kampánycsend, és nem szabad az ellenfeleknek megadni azt az előnyt, hogy aznap már nem kampányolnak.
   
Orbán Viktor elmondta: fontos, hogy a nyíregyháziak alkalmas és elszánt polgármestert válasszanak, valamint olyan emberek üljenek a városházán, és intézzék az emberek ügyeit, akikben megbíznak.
   
A miniszterelnök az kérte a választópolgároktól, hogy mondják el mindenkinek: ez a választás egy véleményező, értékelő szavazás is lesz. Ilyenkor ugyan helyi ügyekről döntünk, de szavazunk javarészt a kormányról is - tette hozzá.
   
Mint mondta, az sem mindegy, milyen lesz ez a vélemény. "Ha megerősítenek bennünket, akkor mindazt, ami eddig történt, még gyorsabban fogjuk folytatni. Ha nem lesz meg a bizalom, a kormány le fog lassulni" - fogalmazott. Szavai szerint az áprilist sok szavazat, nagy különbség, nagy változás jellemezte; most ha sok szavazat lesz, és nagy győzelem, akkor gyors változás lesz, s Magyarország megtakaríthat magának jó néhány évet.
   
"Nem azért jöttem, hogy a saját lovunkat dicsérjem, bár szép példány" - késztette mosolygásra és tapsra Orbán Viktor a közönséget, majd elmondta, hogy "a megválasztott parlament belevágott néhány olyan ügybe, amihez korábban senki sem mert hozzákezdeni."
   
Az irány, amely szerint haladunk, és a tempó is elfogadható, de az is igaz, hogy nagyon messze vagyunk attól a helytől, ahova el szeretnénk jutni - értékelte.
   
Orbán Viktor szerint "a minden nagyon jól van, minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve" még jó néhány évig nem aktuális Magyarországon. "Sok a szegény ember, nagy a rezsi, alacsony a nyugdíj, nehéz megélni, kevesebb a munkahely, gond van a gyerekek fölnevelésével, a közbiztonság sincsen rendben, tehát nem arról van szó, hogy négy hónap alatt mindent rendbe lehetett volna tenni" - közölte.
   
Az erdőből, amelybe az országot bevitték, nem lehet négy hónap alatt kitalálni, időre van szükség - mondta a miniszterelnök, támogatást és bíztatást kérve az emberektől.
   
Taps kísérte szavait, amikor a fővárosi helyzetről szólva úgy fogalmazott, "minden emberi számítás szerint" Budapesten húsz év után először polgári-keresztény jobboldali többség és polgármester lesz.
   
"Ha ez Pesten így lesz, önök meg itt nem nyernek, akkor én nem tudom, hogy magyarázzák ki magukat ebből" - mondta mosolyogva Orbán Viktor, derültséget keltve közönségében. Mint mondta, "vigyázó szemeinket" Budapestre kell vetni, s történjen meg vidéken az, ami napokon belül Budapesten meg fog. Óriási lehetőség kapujában állunk, ne mulasszuk el a lehetőséget - figyelmeztetett Orbán Viktor.
   
A kormányfő rövid nyíregyházi tartózkodását követően csütörtökön Miskolcra, Ózdra és Kazincbarcikára is ellátogat.
   
Orbán Viktor szerda este érkezett meg a nyírségi nagyvárosba, ahol interjút adott az egyik televíziónak, majd a Zrínyi Ilona utcai kampányirodába ment és zártkörű megbeszéléseket folytatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!