Hírek

2010.10.01. 13:25

A Bajnai-kormány nem hagyott csontvázakat a következő kabinetre

Budapest - Bajnai Gordon titkárságának álláspontja szerint nincs olyan tétel, amely érdemben befolyásolná a tavalyi tényleges bevételek és a tényleges kiadások nagyságát vagy akár az idei költségvetést és szükségtelen kockázatot jelent, ha a mostani kormányzat az idei és jövő évi költségvetés körüli bizonytalanságkeltésre használja fel a statisztikai kimutatásokban szereplő változásokat.

MTI

"A Bajnai-kormány nem trükközött, nem manipulált, és nem hagyott csontvázakat a következő kormányra" - írta az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében a volt miniszterelnök titkársága annak kapcsán, hogy Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a TV2 Tények Este című műsorában azt mondta: nem stimmel a 2009-es költségvetési hiány; a tavalyi büdzsében szereplő 3,9 százalék helyett ugyanis "a mostani tudásunk szerint" 4,4 százalék lesz a deficit, ami jóval több mint százmilliárd forintos különbözetet jelent, amelynek sorsát fel kell deríteni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, korrigálta a 2009. évi adatokat: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1.136 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1.035 milliárd forint).

Bajnai Gordon titkársága közleményében kifejtette: a KSH által az Eurostatnak Brüsszelbe most kiküldött, a 2009-es költségvetésre vonatkozó, és a márciusban nyilvánosságra hozott előzetes adatok közötti eltérések okai részben az Európai Unió statisztikai módszereinek, részben a KSH elszámolási módszertanának menet közbeni megváltozásából, valamint az önkormányzatok és egyéb uniós beruházások megnövekedéséből fakadtak, amelyek 2010. márciusában, az előzetes adatok KSH általi közlésekor, még nem voltak láthatóak. "Csontvázak pedig már csak azért sem lehetnek, mert ezeket a számításokat ugyanazok a szakemberek végezték, amelyek a korábbiakat" - írták.

Álláspontjuk szerint nincs olyan tétel, amely érdemben befolyásolná a tavalyi tényleges bevételek és a tényleges kiadások nagyságát vagy akár az idei költségvetést. A technikai eltérés ráadásul - folytatták - nem haladja meg a korábbi években szokásos statisztikai pontosításokból adódó mértéket sem.

A volt kormányfő titkársága szerint a valós helyzet a mostani kormányzati nyilatkozatokkal szemben az, hogy a Bajnai-kormány 2009 tavaszán rendkívül rövid idő alatt meghozta a "szükséges kemény döntéseket", amelyekkel sikerült visszaállítani az ország gazdasági és pénzügyi egyensúlyát.

"Mindezt a lehető legnyilvánosabban tette. Mind a Bajnai-kormány válságkezelő programja, annak végrehajtása, mind a 2009-es és 2010-es költségvetés, illetve a kormányzati átadás-átvétel átlátható, megismerhető volt. A költségvetést több független hazai és nemzetközi szervezet többször is ellenőrizte" - fejtették ki, hozzátéve, hogy ugyanezt húzta alá a már az új kormány által készített és a parlament előtt lévő zárszámadási törvény is, amely rögzítette, 2009-re vonatkozóan nincs ismeretlen tétel és meglepetés.

Hangsúlyozzák, a magyar költségvetésnek nem volt több kiadása, sem kevesebb bevétele 2009-ben, mint amit a KSH 2010 márciusában közreadott. A pénzforgalmi adatok semmilyen módon nem változtak; azok ismertek és véglegesek voltak már az év végén.

"Az elmúlt hónapokban többször is megtapasztalhattuk, hogy az ország iránti bizalom belpolitikai célú aláásása súlyosan árt a lakosságnak és a vállalkozásoknak is. Szükségtelen kockázatot jelent, ha a mostani kormányzat az idei és jövő évi költségvetés körüli bizonytalanságkeltésre használja fel ezeket a statisztikai kimutatásokban szereplő változásokat" - zárta közleményét Bajnai Gordon titkársága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!