Hírek

2010.10.04. 08:19

WSJE: az adócsökkentést hirdető pártra szavaztak a magyarok

Brüsszel - Az adócsökkentést hirdető pártra szavaztak és a megszorító intézkedések ellen foglaltak állást a magyarok a vasárnapi önkormányzati választásokon - írta hétfőn a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE).

MTI

A beszámoló kiemelte: a nagyarányú győzelmet arató Fidesz a kampányban azt hangsúlyozta, hogy a megszorítások nem jelentenek megoldást az ország gazdasági nehézségeire. A párt az adók csökkentését és a vállalkozások támogatását ígérte a növekedés ösztönzése érdekében.

A politikusoknak azonban, "akiket mentőcsomagok, uniós hiány- és adósságszabályok kötnek, valamint szembe kell nézniük a könyörtelen pénzügyi piacokkal, nincs nagy mozgásterük" - állapította meg a lap.

"Az EU-kormányok és a nemzetközi befektetők nagy figyelemmel követik majd, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök,  akinek jobboldali Fidesz pártja áprilisban megszerezte az ellenőrzést a nemzeti parlament fölött, tartani fogja-e magát az EU által támasztott szigorú költségvetési hiányhatárokhoz" - írta a WSJE.

Az amerikai üzleti napilap úgy vélekedett, az önkormányzati választásokon aratott győzelem megkönnyíti Orbán számára, hogy keresztülvigyen az önkormányzatokat érintő változtatásokat, illetve más költségcsökkentő intézkedéseket. Az azonban nehéznek bizonyulhat, hogy Orbán egyszerre teljesítse a választóknak és az EU-nak tett ígéreteit - tette hozzá a cikk szerzője, emlékeztetve arra, hogy a magyar kormány az önkormányzati választások előtt nem tette közzé 2011-es költségvetési terveit.

A befektetők "hideg, kemény intézkedésekre" számítanak a magyar költségvetési hiány csökkentése érdekében - idézte a WSJE Neil Shearinget, a londoni Capital Economics vezető feltörekvőpiaci elemzőjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!