Hírek

2010.11.15. 09:02

Jó döntés: jó emberré válni

Veszprém - Heller Ágnes filozófus volt a nemrég megalakult Józan Ész Társasága (JÉT) vendége a Lovassy gimnáziumban.

Napló Online

A hallgatóságot Molnár Margit, a JÉT elnöke köszöntötte, aki elsőként szervezetük jelmondatát ismertette:
- Gondolataink kertjében mi magunk vagyunk a kertészek, ezért egyesületünk ahhoz nyújt segítséget, hogy jó kertészek legyünk. Ennek szellemében a társaság tagjai olyan előadókat hívnak, akik művészeti, vallási, kulturális, politikai vagy tudományos szempontból közelítik meg az életünket befolyásoló kérdéseket. Ez alkalommal Heller Ágnes filozófust kérték fel, aki A jó választása, avagy választható-e a jó? címmel tartott előadást.

Gondolatait a jó fogalmának értelmezésével kezdte. Elmondta, nincs egységes normarendszer, ami alapján dönthetünk, hiszen a multikulturalitás világában teljesen más kulturális, vallási közegből jönnek az emberek.  Vannak protestánsok és vannak katolikusok, az egyik szerint a másik rossz, míg a másik éppen fordítva gondolja ezt. Vagy egy iszlám terrorista, aki az üdvözülés reményében felrobbantja önmagát és másokat, hogyan mondjuk neki, hogy ez rossz, ha ő meg van győződve róla, hogy tette jó? - hozott példát Heller Ágnes.


Szerinte ez egy empirikus kérdés, hogy vannak-e jó emberek, vagyis tapasztalatokból tudjuk, hogy vannak, hiszen mindenki ismer az életéből ilyen embereket. De ki is a jó? - tette fel a kérdést. Jó az, aki jónak választja önmagát.  Először döntést kell hoznunk, hogy jóvá választjuk önmagunkat, például, hogy jó feleség vagy jó családanya leszek, majd azzá kell válnunk.

A filozófus szerint a választ arra a kérdésre, hogy ki a jó ember, évezredek óta keresik a gondolkodók. Szókratészt idézve, miszerint jobb elszenvedni az igazságtalanságot, mint elkövetni azt, elmondta, jó ember az, aki ezzel a mondattal egyetért.

Arra a kérdésre, mi vezeti az embereket a jóság felé, Heller Ágnes így válaszolt:  Valaki ösztönösen megérzi, hogyan kell jónak, tisztességesnek lenni, ő rögtön el tudja dönteni, mi a helyes, mi a helytelen. Míg másoknál ez sokkal nehezebb. Segítségként az emberek mankókat használnak. Valaki a tízparancsolat szerint él, valaki a törvényeket tiszteli, míg másnak egy jó barát tanácsa a legfontosabb mankó, útmutató. 

Heller Ágnes szerint a jó ember nem magamutogató, nem mondja ki azt, hogy jó. A jó ember ilyen szempontból ismeretlen.



A Józan Ész Társasága augusztusban alakult Veszprémben azzal a céllal, hogy a megye és a város kulturális életét, polgári hagyományait őrizze, ápolja, a polgári értékrendet közvetítse, véleményt formáljon, a lakosság érdekeit képviselje. Tagjaik sorába várják mindazokat, akik egyetértenek alapelveikkel, céljaikkal, és véleményükkel erősíteni kívánják a közösség munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!