Hírek

2010.12.13. 11:40

Kiscsacsi született

Veszprém - Sanyi és Füles, a veszprémi állatkert gulya-dombi területén élő szamárpár egy kiscsacsival gazdagította a vadasparkot. A kis csődör a Filkó nevet kapta.

Szabó Petra

A szamár egyike az őshonos háziállatainknak, története visszanyúlik időszámításunk kezdetéhez. Afrikából, a Nílus völgyéből és a Földközi-tenger partvidékéről, ahol háziállatként, illetve teherhordó kereskedelmi célból tartották, terjedt el Európába.  Mint a többi háziállaton, a háziszamáron is többféle színezetet figyelhetünk meg, a sötéttől a fehérig. Magassága a tenyésztési és gondozási kö-rülmények szerint változó, a Pitou az egyik legnagyobb, a miniatűr szamár pedig az egyik legkisebb testű fajtája. A lótól az is megkülönbözteti, hogy csak  a farka csúcsán visel hosszú szőröket, illetve hangja is egyedülálló. Intelligens állat, jól idomítható, igénytelen, szívós, hosszú életű és békés természetű. Általában 12 hónap vemhesség után egy csikó jön a világra.

Zoo-kérdés: Külső megjelenésre (méretre) milyen csoportokat különböztethetünk meg? A kérdést is feltüntetve küldje el a választ az állatkert címére: 8200 Veszprém, Kittenberger u. 17. vagy e-mailben: [email protected]! A jó megfejtést beküldők között egy felnőtt belépőjegyet sorsolunk ki! Az előző nyertes: Ritó Nikoletta Ajkáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!