Hírek

2010.12.05. 12:38

Súlyos a belvízvédelmi helyzet Békésben

Súlyos belvízvédelmi helyzet alakult ki Békés megyében, hiszen az elöntött területek nagyság egy nap alatt 800 hektárral emelkedett, és elérte a 43.800 hektárt - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Körkövizig) vasárnap az MTI-vel.

MTI

A Tisza áradása miatt megszüntették a duzzasztást a kiskörei vízlépcsőnél

A Közép-Tisza vidékén folytatódott a főfolyó áradása, és vízjárására tekintettel a kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztást vasárnapra virradóra megszüntették - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezetője az MTI-vel.

Lovas Attila hozzátette: emiatt a folyó Kisköre alatti szakaszán a következő napokban változó mennyiségű uszadék jelenik meg, amire a vízi eszközök üzemeltetésénél, illetve lekötésénél figyelemmel kell lenni. 
A szakember további tájékoztatása szerint a Zagyván levonuló árhullám vasárnapra virradóra 453 centiméteres értéken tetőzött. A Hármas-Körös végig árad, de annak mértéke egyelőre védekezési fokozat elrendelését nem teszi szükségessé.
A Kötikövizig működési területén jelenleg a Hortobágy-Berettyón 52 kilométeren másod-, míg a Zagyván közel 100 kilométeren első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ami a védművek mentén őr- és figyelőszolgálatot jelent.
A vízzel telített talajra lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására, valamint a befogadók folyók és a csatornák vízszintemelkedése miatt harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a kisújszállási és a karcagi belvízvédelmi szakaszon. A kisújszállási belvízvédelmi szakaszon megkezdődött a Villogó-főcsatorna felső szakaszának vízszintcsökkentése, ideiglenes tározóként a nagykunsági főcsatorna egyik fürtjét veszik igénybe.
Az elöntött területek nagysága meghaladta a 43 ezer hektárt, közelítve ezzel a 2010 tavaszán bekövetkezett "elöntési csúcshoz", amely február 28-án 46.100 hektár volt.
Az elmúlt 24 órában 37 üzemelő stabil és 11 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 4,6 millió köbméter vizet emeltek a befogadókba. A Kötikövizig szivattyúkezelőinek munkáját a győri központú Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól érkezett 21 gépész segíti.
Az önkormányzatok közül Abony és Örményes harmad-, további tizenkét település másod-, míg öt elsőfokú szintet tartva védekezik a víz terjeszkedése ellen.

Növelte az árvízvédelmi készültséget a Tikövizig

Másodfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget a Berettyó torkolati szakaszán vasárnap a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint hasonló mértékű védelmi készültséget tartanak fenn a Hortobágy-Berettyó bal parti, Bucsa és Nádudvar közötti árvízvédelmi szakaszán is.
A Berettyó folyó felső szakaszán és az Ér-főcsatorna teljes hosszán, valamint a Kálló alsó-, illetve torkolati szakaszán elsőfokú a készenlét - tette hozzá. 
 Vasárnap reggel Pocsajnál 443, Berettyóújfalu térségében 372, Szeghalomnál 408, Borznál 324 centiméteres vízállást mértek. Szeghalomnál a Berettyó, Borznál a Hortobágy-Berettyó tovább árad - ismertette Bara Sándor.

Súlyos a belvízvédelmi helyzet Békésben

A tájékoztatás szerint az igazgatóság területén eddig 1999 decemberében volt a legnagyobb elöntött terület, amikor 58.800 hektár állt víz alatt.
A Körkövizig tíz belvízvédelmi szakaszából újabb területen emelték harmadfokra a készültséget, így már hat szakaszon védekeznek a legmagasabb szinten, míg további négyben másodfok mellett.
A térségben 13.630 hektár vetést és 15.960 szántót öntött el a belvíz.
 December első négy napján összesen 18,5 millió köbméter vizet emeltek át a meglévő szivattyútelepek és az időközben telepített mozgatható szivattyúk a főbefogadó folyókba és csatornákba.
 A térségben az önkormányzatok közül összesen 27-ben védekeznek az elöntések ellen, közülük harmadfokon nyolc település, például Szarvas, Murony, Gyomaendrőd és Kétsoprony. További 16-ban másodfokú és három településen elsőfokú a riasztás.
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 óra ugyan csapadékmentes lesz, ám a jövő hét első felében újabb, nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!