Hírek

2010.12.29. 19:19

Ügyintézés a kormányablakon át

Veszprém - A jogalkotók a január 1-től működésbe lépő fővárosi, megyei kormányhivatalok egyik feladatául szabták az ügyfél-centrikus területi államigazgatás kialakítását.

Győrffy Árpád

Ennek egyik eszköze lesz az az integrált ügyfélszolgálat, "kormányablak", ahol az illetékesek ígéretei szerint a polgárok egy helyen intézhetik az állammal kapcsolatos ügyeiket.

A kormányhivatalok működésének részletes szabályait előíró december 21-i kormányrendelet határozza meg, hogy milyen ügyekkel is kereshetjük fel a kormányablakokat. A jogszabály szerint a kormányablak lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfél az ügyfélkapun keresztül megismerje az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak nyilvántartásában róla számontartott adatokat. Külön jogszabályban megállapított igazgatási szolgáltatási díj megfizetése ellenében ugyancsak megismerheti az ingatlan-nyilvántartásból az ingatlanok adatait nem hiteles és elektronikusan hitelesített tulajdoni lap másolat, valamint térképmásolat lekérdezésével. Az ügyfélszolgálati irodán lehetőség van ügyfélkapu létesítésének kezdeményezésére is.

Mindezeken túl az irodában előterjeszthetők a gyermekgondozási segéllyel, az anyasági támogatással, a családi pótlékkal, a gyermeknevelési támogatással, a gyorsforgalmi közúthálózattal kapcsolatos kártalanítással, a kötelező egészségbiztosítási ellátáshoz kapcsolódó utazási költségtérítéssel, az önkormányzati hatáskörbe tartozó szabálysértési ügyekben a határozat végrehajtásának mellőzésére irányuló méltányossággal kapcsolatos kérelmek. Az iroda segítséget nyújt az ügyfélnek az érintett kérelmek kitöltésében, tájékoztatást ad egyes eljárások menetéről, az azokkal kapcsolatos ügyféljogokról és kötelezettségekről, továbbá internetes kapcsolati lehetőséget és segítséget biztosít egyes egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos eljárások intézéséhez.

A december 21-i kormányrendelet szerint az integrált ügyfélszolgálatoknak a kormányhivatalok megalakításával egy időben - illetve az ünnepek miatt január 3-án - kell működésbe lépni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!