Hírek

2011.01.03. 15:20

A jövőre is gondolnak

Veszprém - A Rotary klubhálózat a kolontári katasztrófa áldozatainak nyújtott azonnali segítséget, majd karácsony előtt újabb segélyakcióval jelentkeztek, ám hosszú távon sem hagyják magára a térséget.

Varga Domokos Péter

A veszprémi Rotary Club vezetése tájékoztatta erről lapunkat. Dr. Beltz Zoltán elnöktől, Hartmann Péter alelnöktől, dr. Udvarhelyi Miklós titkártól megtudtuk, alig telt el pár nap az iszapömlés után, fürstenfeldi klubjuk (Ausztria) adománya máris itt volt a helyszínen, alapvető élelmiszereket, felszerelési tárgyakat hoztak a karitász közvetítésével.

Akcióba lépett a veszprémi Rotary Club is, egy kolontári családnak 500 ezer forint készpénzsegélyt adományoztak. Ezt megelőzően konzultáltak a helyi lelkésszel, az ő ajánlása alapján választották ki a megajándékozandó személyeket. Miután ugyanez a család nemrégiben új, ideiglenes otthonba költözhetett, a veszprémi Rotary Club ismét segített, 800 ezer forinttal járultak hozzá lakásberendezésükhöz. Úgy gondolják azonban, hogy ennél többet is lehet és kell is tenni.



A Rotary-hálózat német ajkú csoportjait levélben keresték fel, és segítségüket kérték  a katasztrófa áldozatainak megsegítésében. A felkérés nyitott fülekre talált, karácsony előtti héten egy újabb teherautó érkezett Devecserbe, 250, a helyi igények szerint összeállított, darabonként tízezer forint értékű segélycsomagot hozott. A gyűjtést a Freyung Grafenauban (Németországban) működő klub szervezte, el is kísérték a szállítmányt, a csomagokat karácsonyi ünnepség keretében adták át a rászorulóknak.

Az eseményen jelen voltak a veszprémi rotarysok is, tárgyaltak a katasztrófa sújtotta települések vezetőivel, arról érdeklődtek, hosszú távon milyen segítségre lenne szükségük. A klub részéről felvetették, hogy a vörösiszap által sújtott térségben kialakítandó új településrészen beszállnának egy közösségi létesítmény (óvoda, iskola vagy művelődési intézmény) kialakításába. Mivel ötletüket az érintett polgármesterek jónak, továbbgondolásra, megvalósításra méltónak találták, a rotarysok a nemzetközi klubhálózatukon keresztül máris elkezdték a szükséges pénz összegyűjtését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!