Hírek

2011.01.03. 17:56

Ittas vezetők, reszkessetek!

Veszprém - Nem ez év elejétől, hanem csak július elejétől szabható ki az ittas járművezetőkre is a tízezertől 300 ezer forintig terjedő büntetés, amit a köznyelv is objektív felelősségként ismer.

Mátételki András

Reiter Barnabás alezredes, a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy jelenleg még nincs arra jogszabály, hogy az ittas gépjárművezetőket hogyan kell majd elbírálni. Ennek a kidolgozására a jogalkotónak több hónapja van. Az viszont nem újdonság, hogy a gyorshajtóknak, a biztonsági övet nem használóknak, a tiloson áthajtóknak tízezertől 300 ezer forintot kell fizetniük az érvényben lévő jogszabályok alapján.

Ezen belül nem az egyenruhás dönti el, hogy ki mennyire büntethető, hanem a szabálysértés mértéke határozza meg a büntetés tételét. Az alezredes példaként említette, hogy, aki lakott területen belül nem kapcsolja be a biztonsági övet, tízezer forintot, aki településen kívül feledkezik meg az öv becsatolásáról, már 20 ezer forintot fizet, míg, aki autópályán vagy autóúton közlekedik, s vét e szabály ellen, már 30 ezer forinttal sújtható. A tilos jelzésen áthajtók bütetése 100 ezer forint a mai napig is.

Viszont módosul a törvény júliustól azzal, hogy azok a sofőrök, akiket szabályszegésen érnek tetten, kötelezhetők a bírság megfizetésére, és nem az üzembentartóknak (a kocsi gazdájának) kell helyettük fizetni. Ezzel lehetőség nyílik a nem magyar hatósági jelzéssel (rendszámmal) ellátott kocsik megbírságolására.

Ami a nehéz tehergépkocsikat illeti, bevezették náluk az előzési tilalmat ez év elejétől. Ennek oka, hogy a kamionok gyakran ok nélkül percekig akadályozzák a forgalmat. Az előzés tiltása a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és a vontatókra az azonos irányban kétsávos autópályákon és autóutakon reggel hat és tíz óra között érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!