Hírek

2011.01.05. 18:41

Készülnek a nádvágásra

Megyei körkép - Ha az időjárás megengedi, hétfőn megkezdik a balatoni nádasok levágását. A munkával február 15-ig végezniük kell.

Tremmer Tamás

Mindenkinek az a jól felfogott érdeke, hogy a balatoni nádasok állapota megfelelő legyen, ehhez viszont karban kell tartani. Szerencsés, ha évente le tudják vágni, ha nem, elrohad és lebomlik, a tóba kerülő szerves anyag pedig rontja a vízminőséget. Ezért van szükség az aratásra. A tónál egyébként mintegy 600 hektár nádas van, ennek a kezeléséről kell(ene) gondoskodni.

Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője lapunknak elmondta, december 22-én írták ki az egyszerűsített közbeszerzési eljárást vízminőség-védelmi nádvágásra, amire hárman pályáztak. A feladatra közel hárommillió forintot szánnak, ebből az összegből 60-80 hektár nád levágására nyílik mód. Emellett horgászegyesületek, önkormányzatok, magánszemélyek is kértek engedélyt nádaratásra, szinte kizárólag az északi partról. Ők tavaly 40 hektáron dolgoztak. Pécseli Péter reményei szerint idén is megjárnak ekkora területet.


Ha az időjárás engedi, a munkát január 10-én kezdhetik, amit a Balatoni Vízügyi Kirendeltség és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei közösen koordinálnak. A természetvédelmi hatóság engedélye alapján nádvágást maximum február 15-ig lehet végezni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!