Hírek

2011.02.16. 18:37

Felvidéki magyarok

Veszprém - Duray Miklós író tartott előadást a felvidéki magyarság életéről Kutyaszorító című könyve kapcsán.

Szabó Zsuzsanna

- Szembe kell néznünk a múltunkkal - idézett dr. Udvarhelyi Olivér, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke, az est főszervezője, aki elmondta, a programnak hármas apropója van. Néhány nap múlva lesz a kommunizmus áldozatainak emléknapja, idén februárban volt harminc éve, hogy megjelent a Kutyaszorító kézirata nyomtatásban, és szintén e hónapban lenne százéves Püski Sándor, a Püski Kiadó vezetője, a kötet megjelentetője.

Az est másik vendége volt Skultéti Csaba, másik nevén Ambrus Márton, aki több, mint három évtizedig volt a Szabad Európa Rádió munkatársa.
Duray Miklós az est soránfőként a kézirat kalandos életútjáról, a kommunista rendszer nyomásáról beszélt. 

 

 


Fő tervünk a nyilvánosság volt

Duray Miklós előadásán elhangzott, a könyv  első kéziratát 1981-ben fejezte be. A kötet azóta is alapműnek számít a felvidéki magyarság akkori életét bemutató kiadványok között. A Kutyaszorító önéletrajzi esszé.
- Csak arról írtam benne, amit vagy én, vagy a családom átélt Csehszlovákiában. Mivel a könyv a kommunista rendszer elleni írás volt, a kéziratot rejtegetni kellett.

A tervünk a nyilvánosság volt, amitől a kommunista rezsim rettegett, ezért igyekeztünk eljuttatni az írást a SZER-be. Később ott fel is olvasták, majd Püski Sándornak és kiadójának köszönhetően meg is jelent nyomtatásban az Egyesült Államokban. Az író másik műve, A kettős elnyomásban szintén a szlovákiai magyarságról szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!