Hírek

2011.02.07. 19:13

Szennyezés - Veszélybe került a vízbázis

Pápa, Németbánya - Az előző öt évben a németbányai önkormányzatnál dolgoztam, és a birtokomba került ismeretek, információk alapján azt kell mondanom, hogy a település talaja erősen szennyezett. Ez érinti az élővizeket, a kutakat is, és emellett minden egyéb felszíni vizet - ezekkel a gondolatokkal kezdte történetét Nagy Gábor, Németbánya volt polgármestere, aki a közelmúltban kereste fel szerkesztőségünket.

Nagy Imre

- A szennyezés fő oka az, hogy gyakorlatilag tisztítatlan szennyvíz került ki a lakásokból. Zömében nagyon kevés olyan rendszer működik a faluban, ami tisztít. Ennek nyilván anyagi oka van. Társadalmi probléma, hogy olyan terhet ró egy-egy családra (akár havi húsz-harmincezer forintnyit), amit itt senki nem képes kigazdálkodni - folytatta Gábor.

- Az elmúlt tizenöt-húsz év alatt a kezeletlen szennyvíz folyamatos szivárgása súlyos talajszennyezést okozott. Ez persze önmagában a németbányai emberek problémája. A magunk eszközeivel meg is tesszük, amit tudunk, de éppen a szennyvízcsatorna-engedélyeztetési eljárás miatt szükség volt különböző geológiai tanulmányokra. Ezek elkészültek, és ez alapján azt látom, hogy a szennyezett vízréteg kapcsolatba kerülhet az alattunk lévő alsó karsztvízzel. Ha az elmúlt években a talajba került 30-40 ezer köbméter tisztítatlan szennyvíz mennyiségét és az időintervallumot tekintem, nem látok garanciát arra, hogy ez nem érte el az alsó rétegeket. Ez Tapolcafőn keresztül érinti Pápa városát és a környező településeket is - mondta el a volt polgármester.

- A vízhálózatunk védelmét folyamatosan, naponta ellenőrizzük a monitoringkutak segítségével. Tapolcafő a vízbázison fekszik, Németbánya pedig nyitott karszt. Mégis azt gondolom, hogy a településen kibocsátott szennyvíz mennyisége nem jelent érdemi veszélyt, a vízbázisunk minőségét nem befolyásolja. Természetesen örülünk annak, ha a távolabbi területeken is megnyugtatóan rendeződik a szennyvíz sorsa - mondta el dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója, akit telefonon sikerült elérnem.

- Mi is ugyanazt a vizet kapjuk vissza, tehát minket duplán is érint. Azt gondolom, hogy a társadalmi felelősségvállalás okán el kellene indítani egy párbeszédet, mert mi önállóan, megnyugtató válaszokat nem tudunk produkálni. Ehhez mérésekre van szükség, újabb geológusok bevonására, hogy kiderítsük, ténylegesen fennáll-e a veszélyhelyzet, és ha igen, akkor ezt hogyan lehet feloldani - közölte Nagy Gábor, aki felvázolta a továbblépés lehetséges módját is:

- Szükség volna egy akkreditált laborra, ami a vízminőséget hitelesen és jutányos áron tudja megvizsgálni, például a Bakonykarszt Zrt. laborja, hiszen ők szolgáltatóként jelen vannak nálunk. Be kellene vonnunk a Pápai Vízmű Zrt.-t, hogy szakmailag ők is megvizsgálják, hogy az elmondottaknak van-e realitása. Biztos vagyok abban, hogy az ivóvízhálózatba nem kerülhet a szennyeződés, a náluk alkalmazott technológia ezt nem engedi, de nem mindegy, hogy a vízbázis milyen állapotban lesz a jövőben. Az évi átlagos csapadékmennyiség nálunk is megnőtt, tehát elképzelhető, hogy a szennyezés az eddiginél is intenzívebb mozgásban van. Ezért nagyobb az esély, hogy eljut a mélyebb talajrétegekbe. A csatornázás lenne a hosszú távú, végleges megoldás, de mindenképpen szükség volna arra, hogy a pályázatok elbírálása ne statisztikai adatok alapján történjen. A pályázathoz szükséges kötelező minimumokkal rendelkezünk, nem kérünk irreális dolgokat. Jó volna, ha ez a társadalmi igény eljutna a politikáig, a döntéshozókig  - fogalmazott Nagy Gábor.

Tudni kell, pontosan mekkora a veszély

A veszély fennállásáról pontosan meg kell győződnünk. Feltehető, hogy a mérések eredménye, a probléma súlya tulajdonképpen kényszerpályára helyez bennünket. Ennek megfelelően kell majd megtennünk a szükséges lépéseket. A hosszú távú megoldás természetesen a település csatornázása lesz - mondta el Blaskovics Zoltán, Németbánya polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!