Hírek

2011.03.01. 09:06

Ismerik a város múltját

Balatonfüred - Balatonfüred Város Közalapítvány ötvennyolcadik kiadványát mutatták be hétfőn délután a Kisfaludy Galériában.

Varga Ibolya

Gubicza Ferenc, a közalapítvány kutartóriumának elnöke örömmel jelentette be, hogy ezekkel a kötetekkel olyan alaposan feldogozták a város múltját, amivel egyetlen vidéki település sem dicsekedhet. Az év első felében további négy kötet megjelentetését tervezik.

Lichtneckert András ezúttal a balatonfüredi fürdőbizottság üléseinek 1855 és 1917 között készült jegyzőkönyveit dolgozta fel. Mint elmondta, ezek a jegyzőkönyvek megtalálhatók a Veszprém Megyei Levéltárban. A főlevéltáros szerző Balatonfüred történetével kapcsolatban húsz önálló kötetet, 27 tanulmányt és tucatnyi újságcikket készített.

 



A könyvet Sárköziné Sárovits Hajlnalka, a városi könyvtár igazgatója mutatta be. Kifejtette: téved, aki száraz, nehéz olvasmányra számít, mert ez a kötet bemutatja a település fürdőéletének hétköznapjait. Bepillantást enged olyan emberek gondolataiba, érveibe, mint az író Jókai Mór, Écsy László fürdőigazgató, akivel kapcsolatban az utóbbi években két kötetet is megjelentetett a közalapítvány, illetve Huray István fürdőfőorvos.

Megfigyelhetjük a hivatalos nyelv változását, hiszen hatvannégy év jegyzőkönyveit tartjuk a kezünkben. A mai fürediek is magukra ismerhetnek, például abban, hogy már a múlt század elején próbálták bevezetni az üdülőhelyi díjat, amit több éves munka után azért vetettek el, mert a településen már akkor sem szerettek bajlódni az üdülővendégek pontos be- és kijelentésével. A könyvtár igazgatója végül a helytörténeti gyűjtemény képeslapjai közül mutatott be olyanokat, melyek a fürdőkultúrához kapcsolódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!