Hírek

2011.04.13. 07:07

A bizalmatlanok magyarok?

Napló információ - A magyarok többsége nyitottan tekint társaira, miközben másoktól inkább bizalmatlanságot tapasztal, derül ki az Ipsos reprezentatív kutatásából.

Győrffy Árpád

A véleménykutató vállalkozás március második felében faggatott ki személyes megkérdezéssel egy, az ország 15 év feletti népességét reprezentáló 1050 fős mintát - tájékoztatta szerkesztőségünket az Ipsos kommunikációs munkatársa.
A válaszok alapján összegzett eredmény furcsa kettősséget mutat. A megkérdezettek önértékelése szerint a magyarok mások iránt bizalmat érző emberek, legalábbis ez derül ki abból, hogy az összes válaszoló kétharmada ezt gondolta, állította magáról. A fiatalok optimistán és nyitottan indulnak az életnek: 74 százalékuk bizalmat érez embertársai iránt, s "csak" 26 százalékukat jellemzi inkább a gyanakvás. Az életkor emelkedésével ugyan egyre többen bizalmatlanok, de ők még az idősek körében is csak 42 százaléknyian vannak.

Fordított képet kapunk azonban akkor, ha azt kérdezzük, mit gondolnak a magyarok másokról. A kutatás adatai azt jelzik, hogy az emberek úgy érzik, nem igazán kapják vissza az adott bizalmat. A válaszolók 67 százaléka szerint hazánkban az embereket inkább a másokkal szembeni óvatosság, visszafogottság jellemzi, s csak 32 százalék gondolja azt, hogy nálunk inkább a bizalom légköre uralkodó.

Akik bizalmatlanok, azok az őket körülvevő világot is ilyennek látják. De azok is felerészben bizalmatlanságot tapasztalnak a szűkebb s tágabb környezetükben, akik maguk pozitívan viszonyulnak másokhoz. A magukat nyitottnak, a magyar társadalmat viszont alapvetően zártnak tekintő csoportba a lakosság valamivel több, mint egyharmada tartozik. E nézet különösen a fiatalok körében elterjedt.

 



Az emberek 79 százaléka szolidárisnak tartja magát, - saját bevallása szerint - általában szokott segíteni másoknak, másokon. Ugyanakkor a lakosság 63 százalékának tapasztalata szerint a magyarok inkább önös érdekeiknek megfelelően cselekszenek, mások megsegítése nem igazán fontos számukra. Az "én nyitott és adakozó vagyok, de ezeket a szívességeket nem kapom vissza másoktól" gondolkodásmód tízből négy magyarra jellemző - tapasztalták a szakemberek.

A fentiek alapján talán nem meglepő, hogy amikor a kutatók a nemzeti karaktervonásokat próbálták tisztázni, a válaszolók mintegy kétharmada a bizalmatlanságot és segítségnyújtás hiányát jelölte meg fő jellemzőnknek.
Nem tudjuk szeretni magunkat/ És nem hisszük el, hogy szeretnek - írta Ady a Valaki útravált belőlünk című versében. A kutatás eredménye szerint állításának inkább csak a vége igaz, hisz magunkról egészen jó véleménnyel vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!