Hírek

2011.04.30. 11:13

Befejezték a sérült vasúti tartály mentesítését

Befejezték a sérült vasúti tartály mentesítését a balatonfűzfői gyártelepen, ahol a negyvenezer literes tartálykocsiból sósav szivárgott, amelyet egy másik szerelvénybe kellett átfejteni - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

MTI

Bakos György elmondta, hogy a sérült tartályból speciális sav-, és lúgálló, robbanásbiztos szivattyúval engedték le a sósavat, amit egy másik tartályba pumpáltak át, így a veszélyes anyag környezetbe kerülését megakadályozták. Hozzátette: kármentesítés délután négy órára fejeződött be, a helyszínt a balatonfűzfői tűzoltók biztosították. A másik vasúti szerelvény megérkezéséig a szivárgó sósavat összegyűjtötték, az addig kifolyt mintegy 50 liter maró anyagot semlegesítették.
A vasúti rendezőben várakozó tartály az eddigi feltételezések szerint elöregedett, és emiatt jutott ki a veszélyes anyag a környezetbe - mondta a szóvivő.
Bakos György tájékoztatása szerint szombat délelőtt 11 órakor riasztották a balatonfűzfői tűzoltókat a sérült tartálykocsihoz, akik a megyei igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjával együtt dolgoztak, de a műszaki mentőket a riasztási fokozat csökkentését követően később visszarendelték.
Bakos György elmondta, hogy a 13 hivatásos szakember mellett az ipartelep dolgozói segítették a munkát, polgári védelmi intézkedésre nem volt szükség.



Sósav szivárog egy sérült vasúti tartálykocsiból (13:13)


Sósav szivárog egy sérült vasúti szerelvényből a balatonfűzfői Nitrokémia Ipari Park területén; a negyvenezer literes tartálykocsiból a tűzoltók és a katasztrófavédelem szakemberei meggátolták az anyag környezetbe jutását, jelenleg a sósav átfejtését végzik - közölte szombaton a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Bakos György tájékoztatása szerint délelőtt 11 órakor riasztották a balatonfűzfői tűzoltókat a sérült tartálykocsihoz, akik a megyei igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjával együtt védőruhában elkezdték az addig kifolyt mintegy 50 liter sósav semlegesítését, és a szivárgó anyag összegyűjtését. A vasúti rendezőben álló tartály az eddigi feltételezések szerint elöregedett, és emiatt jutott ki a veszélyes anyag a környezetbe - mondta a szóvivő.
Hozzátette, óránként 15 köbmétert tudnak átfejteni egy másik szerelvénybe, a maró anyagot így délutánra biztonságba helyezik.
Bakos György elmondta, hogy a 13 hivatásos szakember mellett a dolgozók is segítik a munkát, polgári védelmi intézkedésre nem volt szükség, a lakosság nincs veszélyben. Az ipari park területén lévő helyszínt a Veszprém megyei mentőbázis vegyi konténere is biztosítja - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!